Ciucur-Mingir este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Ciucur-Mingir este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cimișlia și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1944 de oameni. Satul Ciucur-Mingir a fost menționat documentar în anul 1786.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
|
Au intrat în vigoare noile reguli de eliberare a certificatului de concediu medical
Guvernul a publicat în redacția nouă instrucțiunea ce reglementează eliberarea certificatelor de concediu medical. Modificările se referă atît la angajatori, cît și la angajații oricăror întreprinderi, instituții și organizații.
„Buletinul de boală" cu semnul „Z"
În instrucțiune a fost inclusă o listă cu șapte cazuri, în cadrul cărora persoana nu poate beneficia de certificatul de concediu medical.
Este vorba despre cauzarea premeditată a daunelor sănătății, pierderea capacității de muncă în urma comiterii unei crime, urmarea forțată a unui tratament medical (cu excepția persoanelor cu dizabilități mintale), aflarea în detenție sau în proces de expertizare medico-legală.
„Buletinul de boală" nu este eliberat dacă angajatul prezentat documente false sau a neglijat serviciile medicale și de reabilitare. Aceeași regulă se aplică și în cazul în care persoana s-a deplasat în afara țării în perioada aflării în concediul medical, cu excepția deplasării cu scop de tratament, confirmat prin acte medicale.
Conform noilor reguli, la închiderea certificatului medical nu va mai fi indicat codul maladiei. La rubricile „diagnoza" și diagnoza finală" va fi indicat semnul „Z". Se admit excepții doar pentru unele categorii de pacienți și doar după semnarea de către aceștia a consimțămîntului informat.
Despre prelungirea concediului și evidența zilelor
Modificările precizează modul de evidență a zilelor în cazul incapacității de muncă temporare neîntrerupte, ce trece dintr-un an calendaristic în altul. În această situație, se ia în considerație întreaga perioadă, începînd cu prima zi de boală.
În cazul tuberculozei, SIDA, cancerului certificatul poate fi eliberat pe un termen de cel mult un an pe parcursul ultimilor doi ani. Totodată. Avizarea Consiliului pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă se efectuează după expirarea a 180 de zile calendaristice.
Se precizează că la expirarea a 6 zile calendaristice, certificatul poate di prelungit pe o perioadă de la pînă la 10 zile calendaristice. Iar în cazurile de durată, justificate din punct de vedere medical (tuberculoză, maladie oncologică, traumatisme), prelungirea certificatului de concediu medical poate fi efectuată pentru o perioadă de pînă la 30 de zile calendaristice.
Astfel, modificările au simplificat procedura de prelungire a concediului medical, fiind exclusă efectuarea obligatorie a avizărilor Consiliilor după a șasea zi de incapacitate temporară de muncă.
Despre regulile pentru șomeri și angajați provizorii
Modificările se referă și la cei care lucrează în baza contractului individual de muncă, încheiat pe un termen de pînă la un an, inclusiv la cei angajați la lucrările sezoniere și la șomeri. Acestora li se eliberează certificatul pe un termen de pînă la 30 de zile, în perioada de acțiune a contractului și, respectiv, în perioada de acordare a ajutorului de șomaj.
În cazul pierderii capacității de muncă din cauza tuberculozei, SIDA și a maladiilor oncologice, certificatul de concediu medical poate fi eliberat pe un termen ce depășește 30 de zile calendaristice, dar nu mai mult decît pînă la expirarea contractului individual de muncă.
Pentru angajații cu contracte de muncă cu perioadă determinată de peste un an, concediul medical este eliberat conform instrucțiunii.
Dacă starea sănătății nu se ameliorează
Sunt prevăzute condiții speciale pentru cazurile cînd măsurile de tratament sau de reabilitare nu s-au soldat cu îmbunătățirea stării sănătății, maladia sau trauma au o evoluție îndelungată și/sau au apărut semne de dizabilitate cu pierderea capacității de muncă.
În aceste situații, bolnavul este îndreptat pentru expertizare la Consiliul pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă. Decizia este adoptată indiferent de durata concediului medical, Totodată, certificatul este prelungit pînă la data, cînd a fost stabilit gradul de dizabilitate, fără depășirea perioadei maxime stabilite pentru eliberarea certificatului de concediu medical.
Îndreptarea pentru expertiză la Consiliu se confirmă prin semnătura șefului întreprinderii, subdiviziunii sau a persoanei responsabile desemnate. Modificările o obligă pe aceasta din urmă să verifice argumentarea și corectitudinea perfectării documentelor.
Despre îngrijirea copilului bolnav
Instrucțiunea în noua redacție precizează modul de eliberare a certificatului de îngrijire a copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani, în condiții de ambulatoriu sau staționar. În cazul copiilor cu maladii oncologice și a celor cu dizabilități pentru afecțiuni intercurente, certificatul este eliberat pînă la împlinirea vîrstei de 16 ani.
Pînă în prezent, în toate cazurile, concediul era oferit doar pentru îngrijirea copilului bolnav cu vîrsta de pînă la 7 ani. Totodată, a fost dublat termenul total pentru îngrijirea copilului bolnav cu, care acum constituie pînă l a 60 de zile calendaristice.
Conform noilor reguli, certificatul este eliberat pe un termen de peste 14 zile, în cazul acordării asistenței medicale în ambulatoriu și nu mai mult de 30 de zile calendaristice – în staționar. Este vorba despre perioada cînd copilul are nevoie de îngrijire, dar nu mai mult de 60 de zile cumulative într-un an calendaristic, cu excepția unor cazuri prevăzute în instrucțiune.
Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului se eliberează, la alegere, unuia dintre părinți, tatălui sau mamei. Dacă nici unul dintre aceștia, din motive confirmate prin acte corespunzătoare, nu poate îngriji de copilul în vîrstă de pînă la 10 sau 16 ani, concediul medial poate fi perfectat pentru o altă persoană asigurată – tutore, alt membru al familiei, bunică, bunel.
Cînd copilul bolnav are nevoie de îngrijire medicală în condiții de ambulatoriu sau staționar pentru o perioadă mai îndelungată, se eliberează un certificat medical special. Acesta confirmă necesitatea îngrijirii și servește drept justificare a lipsei de la locul de muncă, însă nu oferă dreptul la indemnizație pentru pierderea temporară a capacității de muncă.
Există condiții speciale pentru cazurile, cînd copilul suferă de o maladie infecțioasă sau oncologică, de tuberculoză, SIDA, este imobilizat în ghips sau a suferit o intervenție chirurgicală. Certificatul este eliberat pe întreaga perioadă de îngrijire a lui în condiții de ambulatoriu și de staționar – conform indicațiilor medicale.
Concediul de maternitate
Concediul de maternitate se eliberează pentru femeile asigurate, șomere, care primesc îndemnizații de șomer, și soțiilor aflate la întreținerea soților. Certificatul este eliberat în a 30-a săptămînă de sarcină pentru o perioadă de 120 de zile calendaristice. Acesta include concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice și concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice.
În cazul sarcinii cu doi feți, durata certificatului de maternitate constituie 140 de zile calendaristice. În cazul sarcinii cu trei și mai mulți feți, certificatul de maternitate se eliberează la a 24-a săptămînă de sarcină pentru o perioadă majorată de 182 de zile calendaristice.
În cazul unor nașteri complicate se eliberează un certificat de naștere suplimentar cu durata de 14 zile calendaristice. Pentru aceasta este nevoie de mențiunea privind nașterea complicată în actele medicale primare din instituția medicală unde a avut loc nașterea.
Modificările au reglementat cazurile cînd certificate de maternitate este eliberat după a 30-a săptămînă de sarcină, inclusiv la înregistrarea căsătoriei după acest termen. În aceste cazuri, în actele medicale se menționează cauzele abaterii de la normele stabilite.
În certificat se menționează data eliberării ce coincide cu data solicitării. La rubrica „Eliberare de la lucru" se înscrie data, cînd a fost stabilit termenul de sarcină de 30 de săptămîni. De la aceasta sunt calculate 126, 140 sau 182 de zile calendaristice.
Pe toate șantierele vor apărea panouri informative
Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Vasile Bîtca a semnat un ordin, ce oblige instalarea panourilor informative pe toate șantierele din Moldova. Acestea trebuie instalate pe un loc vizibil, la intrarea principală pe șantier. Panourile vor fi confecționate din materiale rezistente la condițiile climaterice.
Fiecare panou informativ trebuie să conțină: denumirea, adresa și imaginea generală a obiectului, date despre antreprenor sau investitor, informația despre organizațiile de proiectare și de construcție, inclusiv numărul și termenul de acțiune a licenței, date privind autorizația pentru construcție sau demolare. De asemenea, este obligatorie prezentarea informației privind supravegherea tehnică, conducerea șantierului, inclusiv prenumele, numele, numărul de telefon și termenul de valabilitate a certificatelor de atestare.
În text trebuie să figureze termenele de finalizare a construcției, data demarării și data încheierii. În calitate de imagine generală a construcției poate fi utilizată poza machetei, imaginea în perspectivă sau bidimensională a fațadei principale. La ordinul ministrului este atașat un model, în care sunt specificate toate cerințele detaliate față de panou – de la dimensiunile lui pînă la înălțimea maximă a literelor.
Inspecția de Stat în Construcții va verifica ca noile cerințe să fie respectate la toate șantierele existente. Pe viitor, panourile informative vor fi instalate la șantiere după obținerea autorizației pentru construcție/demolare. Acestea trebuie păstrate pînă la darea în exploatare definitivă a obiectului.
Proiectanții au fost obligați să prevadă în proiectele de organizare a șantierului locul amplasării și dimensiunile panoului pentru fiecare obiect. Această cerință este valabilă la elaborarea documentației de proiectare și a devizului de cheltuieli pentru construcția, reconstrucția, restaurarea, construcția mansardelor, reparație capitală, sporirea eficienței energetice a clădirilor și instalațiilor, demolarea construcțiilor. Actele ce nu corespund noilor cerințe vor fi respinse de către organele de control.
Pe scurt
Guvernul a precizat termenul de intrare în vigoare a noilor norme de cheltuieli pentru asigurarea persoanelor, aflate la întreținere în instituțiile sociale – din iulie 2015. Modificările țin de asigurarea cu alimente, medicamente și materiale de pansament, îmbrăcăminte, încălțăminte, inventar moale, mijloace sanitar-igienice, jucării.
Cabinetul de miniștri a dispus modificarea statutului a douăzeci de colegii, școli profesionale și de meserii. Decizia a fost adoptată la inițiativa Ministerului Educației.
Majoritatea acestora vor fi reorganizate în centre de învățămînt în domeniile respective – construcții, industria ușoară, transport, servicii și procesarea produselor alimentare, informatică și tehnologii informaționale. O parte din instituțiile de învățămînt vor fi comasate cu altele sau lichidate.
Victor Surugiu
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
- Aeroportul Internațional Chișinău: Сreștere semnificativă a traficului aerian
- La Mulți Ani!
- Un anunț important de la Aeroportul Internațional Chișinău
- Anunț important pentru moldovenii din Rusia
- Reținuți pentru migrație ilegală: Cît au cerut ucrainenilor să treacă Nistrul cu barca
- Recomandări pentru călători în perioada sărbătorilor de iarnă
© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(1)