Andriașevca Nouă este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Slobozia și la 125 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Nouă alcătuia 396 de oameni în anul 2004. Satul Andriașevca Nouă a fost înființat în anul 1924.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
|
Noi fețe în Guvern: de la mobilă în transport
În structura guvernului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor este ca cireașa de pe tort. Un miliard din Fondul Rutier, ÎS „Calea Ferată a Moldovei", transportul auto, aerian și fluvial, înregistrarea navelor maritime sub pavilion moldovenesc, practic, fără restricții mijloace de milioane în valută forte, ce vin de la creditorii internaționali.
Nu în zadar, cînd a fost creată Coaliția pentru guvernare proeuropeană, ministerul transporturilor a fost singura instituție împărțită între cele trei componente ale coaliției de guvernămînt. Oficial, pentru că aceasta poartă „mare responsabilitate: aici sunt și drumurile, cu probleme majore, și transportul". Neoficial – deoarece toți vor să se „hrănească".
La crearea AIE-3, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor le-a revenit liberalilor. Mihai Ghimpu și-a atins scopul. La conducerea acestei gospodării rentabile PL l-a numit pe unul dintre cei mai bogați liberali din țară, reprezentantul industriei mobilii Iurie Chirinciuc.
Schimbarea priorităților
Iurie Chirinciuc are 54 de ani și are studii de economist. A activat în calitate de profesor și director adjunct al Colegiului Comercial, pe care l-a absolvit, precum și în cadrul ministerului comerțului.
Iurie Chirinciuc a venit în afaceri în anul 1992. A ocupat postul de director adjunct al companiei „Agrogoscom", de director executiv al SRL „Saturn", iar în anul 1995 a devenit vicepreședintele concernului „Moldacom", unde a lucrat pînă în 2010.
La sfîrșitul anilor 90, Chirinciuc sa început să ce ocupe de afaceri cu mobilă – a devenit conducătorul companiei „Rovigo", care era una dintre subdiviziunile SA „Moldacom". Aceasta importa mobilă românească și o comercializa în rețeaua magazinelor-salon „Adorama" și salonul de mobilă „Cavio". În 2004, Chirinciuc a creat în ZEL „Ungheni-Business" prima fabrică din Moldova de producție a mobilei după tehnologia românească - Întreprinderea Mixtă moldo-român ă „Simex-Ungheni". Co-fondatorul din partea română a fost grupul de companii „Simex", din care făceau parte șapte fabrici. Din partea moldovenească în ÎM a intrat „Rovigo".
Tot atunci, în 2004, Iurie Chirinciuc a fondat Asociația producătorilor de mobilă din RM, pe care a condus-o pînă în 2011. Iar ulterior a devenit președinte al Uniunii producătorilor de mobilă din Moldova. Afacerile de familie ale cuplului Chirinciuc mai includ producția și comercializarea producției agricole. Soția noului ministru al transporturilor Tamara Chirinciuc este fondatorul SRL „Eurofruct", iar Iurie Chirinciuc deține 33% din acțiunile companiei „Lefcons-Agro".
Unul dintre hobby-urile noului conducător al ministerului transporturilor este fotbalul. În 2008, Iurie Chirinciuc a reabilitat în satul natal clubul de fotbal „Costuleni", care foarte repede s-a promovat din divizia B în divizia Națională. Însă echipa nu a existat mult timp: președintele FC „Constuleni" Iurie Chirinciuc și-a schimbat prioritățile și a decis să plece în politică.
În ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 Chirinciuc a anunțat că a decis să părăsească postul de președinte al clubului de fotbal „Costuleni" și să se ocupe de politică – el va candida la funcția de deputat pe lista unui partid. Precum s-a aflat ulterior – Partidul Liberal.
„Am șanse reale de a ajunge în parlament. De aceea eu sunt nevoit să numesc altă persoană în funcția de președinte. Este un post foarte responsabil. Eu, din păcate, nu reușesc", a declarat Iurie Chirinciuc la mijlocul lunii noiembrie trecut. El a spus că nu se departe de „Costuleni" și va ocupa postul de președinte de onoare.
Însă deja peste o săptămînă și jumătate noul președintele FC „Costuleni" Andrei Grigor a scris o scrisoare la Federația de fotbal, în care anunță despre desființarea echipei și renunțarea la meciuri. S-a declanșat un scandal: jucătorii clubului de fotbal au cerut de la fostul președinte să li se achite datoriile salariale. Chicinciuc a declarat că el nu are datorii față de fotbaliști – în septembrie 2014 el a vîndut „Costuleni" omului de afacri Andrei Grigor.
Apropo: pe timpul președinției lui Iurie Chirinciuc la FC „Costuleni", el a fost suspectat în organizarea meciurilor trucate. Precum a scris „Ziarul de Gardă", managerul Petru Efros și fostul antrenoer al FC „Costuleni" Veaceslav Jigailov au declarat că Chirinciuc le-ar fi cerut jucătorilor săi să piardă meciul cu formația „Milsami" (pr. Orhei), proprietarul căruia este Ilan Shor. Iurie Chirinciuc a respins acuzațiile.
„Anchetatorul" Chirinciuc
Devenind deputat, Iurie Chirinciuc nu s-a pierdut în masa deputaților. Timp de jumătate de an de activitate în calitate de deputat el a devenit autorul a cinci proiecte de lege și autorul așa-zisului raport alternativ privind sustragerea banilor de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank", cunoscut ca „Raportul liberalilor".
Potrivit anchetei desfășurate de Iurie Chirinciuc, pe parcursul anului 2014, prin intermediul băncilor moldovenești au fost scoase în zonele off shore circa un trilion de lei. Aceasta informație el le-a obținut de la CNA, deși Banca Națională a confirmat oficial suma de 250 miliarde de lei.
Iurie Chirinciuc a ajuns la concluzia că conducerea guvernului și parlamentului cunoștea situația reală în băncile cu probleme, despre tranzacțiile dubioase și cauzele deprecierii bruște a valutei naționale. Și că tot ce s-a întîmplat pe piaţa financiară nu a fost nimic altceva decît „o operaţiune bine regizată", în care au fost implicate persoane cu funcţii înalte.
Din raportul liberalilor reieşea că liderul socialiştilor Igor Dodon şi colega lui Zinaida Greceanîi sunt responsabili pentru destabilizarea sistemului bancat şi de problemele legate de BEM.
În raportul lui Chirinciuc era menţionat că Igor Dodon în calitate de ministru al economiei a participat la procesul de modificare a legislaţiei, fapt ce i-a permis Republicii Moldova să devină un punct regional de spălare a banilor". Dodon a anulat impozul pe venit pentru persoanele fizice, singurul impozit achitat de către băncile din Moldova.
Astfel, băncile nu au fost obligate să menţioneze sursele de venit, iar în consecinţăr, fenomenul spălării banilor în Republica Moldova a început să înflorească". Iar Zinaida Greceanîi, „în calitate de premier, a permis BEM să înghită banca „Investprivatbank" şi a admis astfel ascunderea acţiunilor ilegale ale IPB, încărcînd balanţa Băncii de Economii cu „active proaste".
După desecretizarea raportului Kroll, Iurie Chirinciuc a scris pe blogul său că organele de drept ale RM sunt obligate să-l tragă la răspundere penală pe omul de afaceri Ilan Shor şi amicii săi, care i-au asigurat acoperire politică. Şi, precum a scris „Infotag", a menţionat legătura lui Shor cu un şir de politicieni cunoscuţi, printre care şi primul vicepreşedinte al PDM Vladimir Plahotniuc; preşedintele PLDM Vladimir Filat – prin intermediul preşedintelui Cancelariei de Stat Victor Bodiu şi preşedintelui Confederaţiei Sindicatelor Oleg Budza, precum şi preşedintele PSRM Igor Dodon - prin intermediul directorului „Sanin Plus" Alexandr Bresteciko, „despre care presa a scris că el este sponsorul lui Dodon".
Deputatul Chirinciuc, care făcea parte din comisia de ancheta a Parlamentului „pe cazul BEM" nu l-a trecut cu vederea nici pe actualul ministru al economiei Stephan Bride, care în calitate de director al companiei affiliate Grand Thonton a acordat servicii de audit celor trei bănci "anume în momentul în care a fost furat un milliard de euro". „Toate rapoartele au fost pozitice. Cum poţi să dai o notă pozitivă. Cînd situaţia la bănci este atît de serioasă?", a declarat el pentru ediţia britanică „The Guardian", care a relatat despre „furtul secolului" în Moldova.
În prezent, Iurie Chicinciuc, împreună cu Stephan Bride fac parte din guvernul lui Valeriu Steleţ şi, împreună cu colegii din PL face parte din coaliiţe cu cei, pe care nu demult îi acuza în sustragerea unui miliard de euro din sistemul bancar al ţîrii. Iar toate „materialele de anchetă" şi dezvăluirile „anchetatorului" Chirinciuc au fost puse într-un sertat îndepărtat – acestea şi-au făcut treaba.
Veniturile, proprietăţile şi problemele cu legea
Conform declaraţiei de venit şi proprietate, amplasată pe site-ul parlamentului, Iurie Chirinciuc este proprietarul unuei case de locuit la Chişinău, cu suprafaţa de 255,6 m.p., ce valorează 1,44 milioane de lei, a unui apartament la Iaşi, cu suprafaţa de 88 m.p., a unui automobil Lexus GX470 2005, la preţul de 831, 6 mii de lei şi a trei terenuri în judeţul Iaşi din România.
În 2014, el a primit sub formă de salarii 52,1 mii de lei la SRL „Rovigo", care deţine salonul de mobiltă italiană şi a obiectelor de decor „Cavio". 38,6 mii de lei româneşti de la SRL „Moldacom Grup", cu sediul la Iaşi (Chirinciuc este singurul acţionar al acestui concern, specializat în producţia mobilei). Precum şi 3,6 mii lei pentru participarea la şeidnţele consiliului raional Ungheni.
Potrivit declaraţiei, soţii Chirinciuc deţin 100% din acţiunile SRL „MoldacomGrup" (Iaşi, România), 72,88% din acţiunile SA „Euromobila-Lux" (Ungheni, RM – producerea şi comercializarea mobilei, servicii de transport şi expediţie, operaţiuni imobiliare), 44% din acţiunile SA „Hinzunicom" (Chişinău, RM – construcţie, comerţul angro şi cu amănuntul), 50% din acţiunile SRL „Eurofruct" (Ungheni, RM – producţia şi comercializarea producţiei agricole) şi 33% din acţiunile „Lefcons-Agro (Ungheni, RM – procesarea şi conservarea fructelor şi legumelor).
Deşi Iurie Chirinciuc este singurul acţionar al concernului „Moldacom Grup SRL", cu sediul la Iaşi, compania este condusă de soţia lui Tamara Chirinciuc. Potrivit Ziarului de Gardă, în 2013, Tamara Chirinciuc a fost condamnată de către intanţa românească la opt luni de detenţie cu suspendare, pentru contrabandă şi evaziune fiscală. Ea a cumpărat mobilă în San Marino de 14,3 mii de euro şi a vîndut-o în Estonia cu 70 de mii de euro fără achitarea taxelor vamale. Astfel, potrivit procurorilor, statul român a fost prejudiciat cu 76 de mii de lei româneşti.
Iurie Chirinciuc, comentînd acest caz, a declarat că „aceasta este o neînțelegere, era vorba nu despre contrabandă și acum cazul a fost închis – curtea supremă a anulat sentința". Însă precum menționa Ziarul de Gardă la începutul anului 2015, la demersul oficial al redacției, partea română a răspuns că în cazul soției deputatului PL „deocamdată nu există o decizie finală".
Cînd pe 30 iulie parlamentul a votat guvernul lui Valeriu Streleț, deputatul PCRM Inna Șupac l-a întrebat pe candidatul la funcția de ministru al transporturilor, cît de veridică este informația că soția lui a fost condamnată în România la 8 luni de închisoare cu suspendare, Iurie Chirinciuc a răspuns că aceasta este „o problemă tehnică" și a menționat că în România legile lucrează și că că el ar dori ca și în Moldova acestea să lucreze la fel de bine.
Primele ordine, primele scandaluri
La scurt timp de la învestirea guvernului lui Valeriu Streleț, Partidul Liberal a început să ia în primire gospodăria drumurilor și transporturilor ce i-a revenit, subordonîndu-și fluxurile financiare importante, ce trec prin această instituție.
Prima decizie a lui Iurie Chirinciuc în calitate de ministru al transporturilor a trezit nedumerire și chiar a generat scandal. Nici nu a reușit să intre bine în funcție că Chirinciuc a semnat ordinul privind numirea colegului său de partid Iurie Topală în funcția de director interimar al ÎS „Calea Ferată a Moldovei". Aceasta a devenit vacantă după ce directorul general Vladimir Cebotari a ocupat postul de ministru al Justiției, conform cotei Partidului Democrat.
Iurie Topală nu avea nicio legătură cu ramura feroviară. În schimb este unul dintre principalii sponsori ai Partidului Liberal: el deține compania de construcții și compania „Ruta Prim" – proprietarul unui număr mare de microbuze în Chișinău (240 de unități de transport) și 25 de autobuze pe ruta 22 Chișinău-Grătiești.
Precum a fost anunțat, Iurie Topală va exercita interimatul șefului de la CFM pînă cînd nu va fi desfășurat un concurs deschis pentru ocuparea funcției de director al întreprinderii. Însă experții nu exclud că Topală de asemenea va participa la concurs, iar la postul de director interimar la CFM a fost numit pentru a se familiariza cu situația și astfel să fie justificată alegerea lui la acest post.
Printr-un alt ordin, ministrul transporturilor Iurie Chirinciuc l-a aranjat la lucru pe încă unul reprezentant al Partidului Libera. Directorul general SA „Transservice" Valeriu Baciu a fost numit în funcția de director al Agenției Naționale a Transportului Auto (ANTA).
În această agenție sunt concentrate nu doar toate funcțiile de organizare și supraveghere a procesului tehnologic de transport de mărfuri și pasageri, atît la nivel național, cît și internațional, ci anterior i-au fost transmise și funcțiile de eliberare a autorităților și foilor de parcurs pentru transportul auto. Anual ANTA eliberează autorizații în valoare de peste 40 de mii de lei, iar o parte din acești bani rămîne în bugetul agenției.
Potrivit specialiștilor, se așteaptă remanieri de cadre cu înaintarea reprezentanților PL și în alte direcții de transport și drumuri. Ce-i drept, liberalii nu vor reuși să-și subordoneze și să monopolizeze fluxurile bănești, ce trec prin ministerul transporturilor. Din 2013, președinte al Consiliului Fondului rutier este premierul. Așa că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumului va fi condus de PL prin intermediul candidatului său, iar distribuirea mijloacelor fondului rutier va fi controlată de PLDM.
Xenia Florea
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
- La Mulți Ani!
- Un anunț important de la Aeroportul Internațional Chișinău
- Anunț important pentru moldovenii din Rusia
- Reținuți pentru migrație ilegală: Cît au cerut ucrainenilor să treacă Nistrul cu barca
- Recomandări pentru călători în perioada sărbătorilor de iarnă
- Schengen doar pe hîrtie: Bulgaria introduce control temporar la granița cu România
- Mii de celebrități prinși cu certificate false de vaccinare
- Piața lemnului din Moldova: amenințări ascunse și soluții
- Filosofia naturii: monumentul cimpanzeului pe Insula Maimuțelor
- Fragment dintr-o carte despre școala lui Șetinin
- Musk este absolut sigur că singularitatea tehnologică va fi atinsă până în anul 2030
- În pădurile din Brazilia a fost fotografiat pentru prima dată un trib izolat, Massako
© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(2)