Musteaţa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Musteaţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1602 oameni. Satul Musteaţa a fost menționat documentar în anul 1490.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
|
Ostalep: Este necesar de a cere răspunsuri clare la întrebări concrete
Declarațiile confuze, pe care le facc președintele, spicherul și prim-ministrul drept răspuns la pretențiile neclare, pînă cînd, înaintate de opoziție, vorbesc despre faptul că acești oameni nu știu cu adevărat pentru ce au nevoie de putere sau aceasta ar fi un instrument necesar lor pentru rezolvarea problemelor personale?
Situația actuală deplorabilă în care s-au pomenit autoritățile moldovenești, a fost mai mult decît previzibilă în urmă cu cîțiva ani. Problemele cu proprietatea de stat și cu instituțiile de stat, promovarea profesioniștilor, nu însă a celor mai buni, în cele mai importante funcții în stat, jocul cu Constituția Republicii Moldova − aceste probleme ale autorităților nu puteau să se fi încheiat altfel.
Starea de spirit protestatară, mai devreme sau mai tîrziu, poate lua un caracter național. Dar ce pot face autoritățile odată ajunse în această groapă săpată pentru noi toți? Declarațiile incerte, pe care le face președintele, spicherul și prim-ministrul drept răspuns la nemulțumirile neclare, pînă cînd, ale opoziției, vorbesc despre faptul că acești oameni nu știu cu adevărat pentru ce au nevoie de putere sau aceasta ar fi un instrument necesar lor pentru rezolvarea problemelor proprii?
Politica externă a țării total nejustificată în raport cu Federația Rusă, dar și cu cetățenii săi, în special, în lumina numărului moldovenilor care lucrează în Rusia, lipsa vreunui dialog clar cu reprezentanții Transnistriei, insultarea permanentă a tot ceea ce este legat de moldoveni și cultura moldovenească, tolerarea comportamentului României față de Republica Moldova și a pretențiilor sale teritoriale permanente față de țara noastră și poporul nostru. De asemenea, dorința sau incapacitatea lor de a elabora o strategie și o tactică, referitor la orice procese economice, aduc țară într-un impas.
Încercarea de a înlocui activitatea de consolidare a eficienței instituțiilor publice cu miturile conform cărora "străinii ne vor ajuta" și că cineva din străinătate va veni și doar pentru că acesta este cetățean al unui alt stat, ne va rezolva imediat toate problemele – demonstrează lipsa oricăror planuri și a înțelegerii faptului cum trebuie să se dezvolte economia noastră. Lista tuturor greșelilor acestei puteri poate fi făcută la infinit.
Un lucru este clar că autoritățile vor depune toate eforturile, pentru ca să nu piardă această sinecură. În caz contrar, ei pot avea mari probleme. Este clar și evident că astfel nu poate continua. Așa cum a fost, nu va mai fi, însă, din păcate, cei care stau în fotolii nu înțeleg acest lucru și nu doresc să primească.
Principalul semn al sfîrșitului care se apropie pentru orice tip de putere este intensificarea demagogiei drept răspuns la o întrebare concretă. Cu cît sînt mai demagogice răspunsurile la întrebări concrete, cu atît mai aproape este sfîrșitul autorilor acestora. Dar pe noi trebuie să ne intereseze nu timpul real al adversităților politice a unui sau altui om de stat, ci dezvoltarea țării noastre și cum putem ieși din haosul în care ne aflăm.
Fac apel către cititorii noștri sa realizeze că cheia rezolvării problemelor Moldovei se află în mîinile societății moldovenești. Nu în UE, nu în Rusia, nu la NATO și nu în Uniunea Vamală. Exclusiv aici și la fiecare în parte. Cu cît mai puțin vom tolera ceea ce se spune despre ceea ce se întîmplă, cu atît mai devreme societatea noastră se va maturiza pînă la politicieni cu nivel politic nou și de calitate. Mă refer la necesitatea de a cere de la acei care își asumă responsabilitatea de a conduce statul răspunsuri clare la întrebări concrete. Printre acestea, le-ași evidenția pe cele prioritare:
1.Ce anume are de gînd Chișinăul să propună Tiraspolului în plan politic, economic și social?
2.În ce mod Chișinăul ia în considerare în politica sa internă și externă statutul de neutralitate, care este stipulat în Constituție. În ce mod și de către cine este garantat acesta?
3.Cum arată proiectul economic al țării noastre pentru următorii 5-10 ani? Spre ce bloc economic și spre ce model tindem și în ce mod?
4.Ce propune administrația pentru businessul mic și mijlociu, pentru agricultori? Nu aberații despre FMI, investiții și "parteneriat", ci ceva concret bazat pe legi, proiecte care vor fi puse în aplicare.
5. Cum concret se poate atinge un alt nivel al justiției, ținînd cont de cel mai scăzut nivel actual al culturii morale și juridice în sistemul nostru de drept. Niciun fel de pseudopersoane din afara țării, români ori norvegieni, nici chiar extratereștri cu un salariu temporar fără a ne cunoaște legile, mentalitatea nu pot schimba nimic în acest sens. Pentru ce am avea nevoie de ei? Toți acești pseudoconsilieri, care ne-au vizitat într-un număr mai mare, decît am avut miniștri în toți acești ani. Cui și ce sfaturi ar putea da ei? Toți acei care propun schimbări pe această cale în acest domeniu sau nu sînt gînditori sau au propriile obiectivele în rezolvarea tuturor acestor probleme.
6. Țară care nu produce și nu exportă − este o țară care nu cîștigă nimic. Astăzi este deja evident faptul că guvernele anterioare au semnat fără să se gîndească Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, părțile sale economice. Pierzînd destul de ușor piața Rusiei, nu am primit nimic în schimb. Un sfert din populația activă lucrează în Rusia, jumatate din toate fluxurile de numerar provin de acolo, iar Chișinăul oficial amenință Moscova cu sancțiuni și afecte nejustificate în fiecare zi demonstrîndu-și ostilitatea față de tot ceea ce este legat de Rusia. Avem nevoie de un răspuns clar la întrebarea ce urmează și cum.
7. Ce vom face ca societate, avînd în vedere opinia publică polarizată referitor la o paletă foarte mare de probleme? Cine va propune un model de atitudine tolerantă față de o părere opusă și o soluție acceptabilă pentru toți?
8. Și cel mai important – în ce mod vor fi create locurile de muncă pentru oamenii țării noastre – acesta este principalul indicator al activității oricărui guvern? Nu sînt locuri de muncă – este criminalitate și are loc emigrarea, fiind prezentă degradarea socială.
Miting de protest la Chișinău: încercare de analizare
Firește o astfel de listă de întrebări de bază poate fi continuată încă o perioadă îndelungată de timp. Dar fără ca politicienii să reacționeze, răspunzînd sincer la aceste întrebări, fără să dea răspunsuri dualiste și vagi, va fi imposibil să mergem mai departe.
Acei care nu au destul curaj, cunoștințe și dorință de a se ocupa de probleme de acest tip sînt oameni incompetenți sau lor nu le pasă de interesele noastre. Atunci răspunsul la întrebarea cu ce scop au venit la putere este clară. Am zbura noi oare cu avionul cu un om care nu știe cum să-l conducă, doar pentru că el este "pentru Europa"? Îi vom încredința oare unui om să ne facă operație numai pentru că el este "pentru Uniunea Vamală"? Am dat însă orașele și întreaga țară, în mîiinile cui și pentru ce? Nimeni nu a anulat lupta pentru dreptul de a trăi omenește. Acest lucru necesită cunoștințe, curaj și convingeri. Acest text este o recomandare pentru acei care vor să își asume responsabilitatea pentru viitorul politic al țării noastre. Iar acesta este în mîinile fiecăruia dintre noi.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
- La Mulți Ani!
- Un anunț important de la Aeroportul Internațional Chișinău
- Anunț important pentru moldovenii din Rusia
- Reținuți pentru migrație ilegală: Cît au cerut ucrainenilor să treacă Nistrul cu barca
- Recomandări pentru călători în perioada sărbătorilor de iarnă
- Schengen doar pe hîrtie: Bulgaria introduce control temporar la granița cu România
- Mii de celebrități prinși cu certificate false de vaccinare
- Piața lemnului din Moldova: amenințări ascunse și soluții
- Filosofia naturii: monumentul cimpanzeului pe Insula Maimuțelor
- Fragment dintr-o carte despre școala lui Șetinin
- Musk este absolut sigur că singularitatea tehnologică va fi atinsă până în anul 2030
- În pădurile din Brazilia a fost fotografiat pentru prima dată un trib izolat, Massako
© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)