Gherșunovca este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Gherșunovca alcătuia 136 de oameni în anul 2004. Satul Gherșunovca a fost menționat documentar în anul 1893.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Rezultatele ședinței negociatorilor cu FMI
Discuţiile cu FMI sînt vitale pentru Republica Moldova din perspectiva realizării agendei de reforme pe care şi-a asumat-o noul guvern în Programul de activitate pentru următorii trei ani, dar şi pentru asigurarea progresului în vederea realizării tuturor angajamentelor ce urmează a fi implementate în contextul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de negociatorul-şef din partea Republicii Moldova, viceprim-ministrul, Stephane Bride, la prima ședință a echipei de negociatori cu reprezentanții FMI, relatează NOI.md cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei.
În cadrul ședinței părțile au făcut un schimb de opinii despre evoluţia social-economică a Republicii Moldova, prezentînd ultimele tendinţe privind principalii indicatori macroeconomici înregistrați pe parcursul anului 2015.
Referindu-se la situația macroeconomică, ministrul Economiei a raportat că în opt luni ale anului 2015 economia țării a fost influenţată de un şir de factori cu impact negativ, precum restricțiile comerciale introduse de Federația Rusă în ceea ce privește exporturile moldovenești, recesiunea din țară, criza din Ucraina, scăderea prețurilor la produsele alimentare la nivel mondial, situația din sectorul bancar și seceta din această vară.
Totuși, în pofida influenţei negative a unor factori asupra economiei, majoritatea activităţilor economice au înregistrat creştere, inclusiv industria – cu 6,7% (ianuarie-iulie), agricultura – cu 2,8% (sem I.), depozitele în valută străină ș.a.
În semestrul I al anului 2015, la bugetul public naţional au fost acumulate venituri în sumă de circa 20,8 miliarde de lei, în creştere cu 10,3% faţă de semestrul I din 2014, şi la nivelul de 98,8% faţă de sarcinile stabilite pe perioada de gestiune. S-au efectuat cheltuieli în sumă de circa 21,5 miliarde de lei, fiind în creştere cu 11,1%, şi, respectiv, 81,4% faţă de prevederile perioadei gestionare. Astfel, la sfîrşitul lunii iulie 2015, deficitul bugetar a constituit 949 mil. lei, fiind mai înalt decît cel înregistrat la aceeaşi dată a anului 2014, care a fost de 517 mil. lei.
Suma totală a datoriei de stat, internă şi externă, administrată de Guvern, la 31 iulie 2015, a constituit 31,3 mil. lei, în creştere cu 22,9% faţă de data similară a anului 2014. Datoria de stat internă s-a majorat cu 3,8%, iar cea externă, calculată în lei, a înregistrat o creştere pronunţată, de 30%, din cauza deprecierii monedei naţionale faţă de principalele valute străine.
Pentru anii 2016-2018 Ministerul Economiei prognozează o creştere a PIB-ului de 1,5%-3,5% anual. La baza acestei creşteri vor sta îmbunătăţirea contextului economico-financiar la nivel mondial, promovarea mai intensă a exporturilor pe piaţa UE, dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor din sectorul privat din partea statului, continuarea reformelor structurale, dezvoltarea sectorului real al economiei, inclusiv prin atragerea investiţiilor străine directe în economia naţională, promovarea unei politici fiscale prudente şi implementarea reformelor menite să reducă cheltuielile publice ineficiente, asigurarea stabilităţii financiare prin menţinerea ratei inflaţiei la nivel redus şi stabilităţii cursului de schimb etc.
În final, Stephane Bride și-a exprimat convingerea că la întrevederile planificate pentru următoarea perioadă vor fi abordate toate subiectele aflate pe agenda Misiunii, astfel încît pe final de exerciţiu să fie obţinute rezultatele dorite, să fie identificat setul de reforme structurale şi măsuri agreate în cadrul unui Memorandum privind politicile economice şi financiare dintre Republica Moldova şi FMI.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
Centru Digital Educațional inaugurat de YMCA Moldova în satul Goian ©
Declarația călătorului: Ce este și cînd trebuie completată
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
- Căldura și frigul în sensibilitatea meteorologică populară
- Etnobiologia pietrei: pietrele ca monumente, talismane și repere
- Ina Vandebroek și medicina dintre lumi: cum migrația schimbă cunoașterea despre corp
- Etnobiologia ciupercilor: cunoștințe despre ciupercile comestibile și magice în folclor și viața cot…
- Etnoecologia grădinii: peisajul cultural ca o creație comună a omului și a plantelor
- Natalia Striameț și pădurea ca acasă: cum cunoașterea sălbatică menține durabilitatea



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)