Stălinești este un sat din raionul Ocnița, în componența comunei Corestăuți. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 satul Stălineşti este complet depopulat. Satul Stălinești a fost întemeiat la începutul secolului XX.
Citeşte mai departe
|
Programul național de securitate cibernetică în Moldova
Republica Moldova are un program național de securitate cibernetică. Hotărîrea de guvern cu privire la aprobarea Programului național de securitate cibernetică, elaborat și promovat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în comun cu autoritățile vizate, a intrat în vigoare odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial. Programul prevede implementarea prevederilor Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Strategiei securității cibernetice a UE, Convenției Consiliului Europei privind criminalitatea informatică și recomandărilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor referitoare la asigurarea securității cibernetice a rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.
Documentul este rezultatul unor abordări sistemice și complexe ale acțiunilor necesare pentru asigurarea securității cibernetice a Republicii Moldova și se bazează pe cele mai bune practici internaționale, fiind armonizat cu legislația europeană.
Programul include 7 domenii de intervenție: procesarea sigură, stocarea și accesarea datelor; securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice; capacităţi de prevenire şi reacţie de urgenţă (CERT); prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice; consolidarea capacităţilor de apărare cibernetică; educaţia şi informarea; cooperarea şi interacţiunea internaţională.
Desfășurarea acțiunilor din cadrul domeniilor de intervenție sînt orientate spre implementarea a patru componente-cheie: introducerea unor cerințe minime obligatorii de securitate cibernetică și standarde naționale de securitate cibernetică privind procesarea, stocarea, transmiterea, păstrarea și accesarea sigură a datelor; certificarea și autorizarea specialiștilor și sistemelor informaționale, conform standardelor aprobate; efectuarea periodică a auditului de securitate cibernetică a sistemelor informaționale și rețelelor de comunicații electronice în cadrul autorităților publice și altor entități deținătoare de sisteme informaționale de importanță vitală pentru societate; introducerea de prescripții și sancțiuni pentru nerespectarea cerințelor minime de securitate și a standardelor naționale în domeniu.
Totodată, la realizarea și implementarea Programului se va respecta obligatoriu principiul neutralității tehnologice și principiile europene de securitate cibernetică: protecţia drepturilor fundamentale, libertăţii de exprimare, datelor personale şi confidenţialităţii, accesul pentru toţi la informații veridice și protejate, rezilienţa cibernetică a sistemelor, responsabilitatea comună și personalizată de executare a activităților de asigurare a securităţii cibernetice.
Prin implementarea acestui program, va fi creat un sistem național funcțional de management al securității cibernetice, în strînsă cooperare între autoritățile publice, sectorul privat și organismele europene din domeniu. Acest fapt va permite reducerea vulnerabilităților și riscurilor cibernetice, diminuarea pericolelor și atacurilor cibernetice pentru Republica Moldova. Astfel, țara noastră va dispune de un spaţiu cibernetic deschis, sigur şi securizat.
Sursa:
Stălinești este un sat din raionul Ocnița, în componența comunei Corestăuți. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 satul Stălineşti este complet depopulat. Satul Stălinești a fost întemeiat la începutul secolului XX.
Citeşte mai departe© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)