Hlinaia este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Grigoriopol și la 60 km de Chișinău. Populaţia satului Hlinaia alcătuia 1162 de oameni în anul 2008. Satul Hlinaia a fost menționat documentar în secolul XVIII.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Este aprobat un nou formular a declarației la impozitul pe venit
Contribuabilii din Republica Moldova vor trebui să completeze o nouă declarație cu privire la impozitul pe venit, care prevede, printre altele, oferirea datelor personale de contact la Serviciul fiscal: numărul de telefon și adresele poștei electronice, informează NOI.md. Guvernul a aprobat formularul CET 15 a declarației cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice și regulamentul completării acesteia.
Ministrul în exercițiu al Finanțelor, Anatol Arapu, a menționat că documentul a fost elaborat cu scopul optimizării procesului de administrare fiscală a veniturilor persoanelor fizice și crearea unei platforme favorabile pentru oferirea serviciilor de calitate înaltă atît persoanelor fizice rezidente, cît și celor nerezidente. Totodată, noua declarație a fost elaborată pentru a actualiza indicatorii care se conțin în forma CET 08 prin prisma modificărilor operate în legislația fiscală, dar și pentru îndeplinirea recomandărilor organizațiilor internaționale și partenerilor în ceea ce privește optimizarea evidenței veniturilor obținute de persoanele fizice.
Unul dintre momentele importante ale noii declarații este identificarea contribuabililor prin oferirea de date suplimentare (e-mail, numărul de telefon). Aceasta va facilita comunicarea dintre contribuabili și organul fiscal și va contribui la crearea unei baze de date complete a contribuabililor, care, în calitate de utilizatori ai informației fiscale, vor putea beneficia de canalele de legătură bazate pe implementarea tehnologiilor moderne. →
De rînd cu persoanele fizice rezidente, declarația cu privire la impozitul pe venit va fi prezentată și de alte categorii de persoane fizice: persoanele fizice din rîndul cetățenilor străini și apatrizilor, care sînt considerați rezidenți în scopuri fiscale. Prezența în formularul de tip CET 15 a codurilor țărilor de proveniență a persoanelor fizice străine va permite crearea unui sistem integru de comparare a informației care parvine la Serviciul fiscal (declarațiile) cu informațiile care ies din sistem (certificatele). Totodată, aceasta va contribui la coagularea eforturilor pentru încheierea acordurilor de furnizare a informației fiscale cu statele cu care Moldova are multe tangențe și va asigura aplicarea convenției privind evitarea impozitării duble cu țările cu care Moldova a semnat asemenea acorduri.
Totodată, lista veniturilor obținute de persoanele fizice a fost precizată la capitolul venituri de peste hotare. Veniturile obținute de nerezidenții din Moldova au fost divizate în venituri sub formă de creștere de capital, venituri din dobîndă etc. De asemenea, a fost revizuită forma de prezentare a informației ce ține de creșteri de capital. Astfel, prin introducerea codurilor activelor capitale și a tipurilor lor de înstrăinare (în forma CET 08 acestea lipseau), a fost creată o posibilitate unică de comparare a datelor ce se referă la tranzacțiile cu activele capitale, fără a cheltui timp și bani pentru colectarea și procesarea informației respective. Noua declarație va avea și un compartiment cu informație facultativă ce se referă la mijloacele transferate în folosul organizațiilor necomerciale, cultelor religioase și părților lor componente.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
Mesaj important pentru cetățenii moldoveni ce urmează să viziteze China
Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©
În atenția cetățenilor R. Moldova în Rusia!
La ce-i trebuie Moldovei gunoiul european?
- Plantele ca tovarăși: cum popoarele indigene văd lumea verde ca ființe vii
- Gălbiorii – un mod natural de detoxifiere a organismului
- Cum să simți recunoștință față de părinți
- Stup de sticlă în loc de computer: cum un bunic și-a inspirat nepotul să iubească albinele
- În Moldova va fi introdus un sistem de returnare a ambalajelor cu compensare financiară
- Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)