Frumuşica este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.31 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.14 km. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 555 de oameni. Satul Frumuşica a fost înființat în anul 1918.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
|
Sanatoriile sindicatelor din Moldova (Foto)
În gestiunea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) sînt trei stațiuni balneare pe teritoriul Republicii Moldova și cinci stațiuni balneare în Ucraina, unde sindicatele au 50% din acțiuni, fiind create întreprinderi mixte. Astfel, în Republica Moldova CNSM deține sanatoriile „Codru" din raionul Călărași, „Bucuria-Sind" din orășelul Vadul-lui-Vodă și „Nufărul Alb" din Cahul.
Realitatea.md a încercat să afle care dintre aceste stațiuni balneare sînt cele mai solicitate de către cetățenii noștri, dar și de peste hotare, care sînt condițiile de cazare, prețurile foilor de tratament, investițiile și care sînt actele necesare pentru a beneficia de o foaie de tratament.
„Pînă în prezent, cea mai solicitată stațiune balneară este „Codru" din Călărași, administrația întotdeauna are surplus de cereri. Ne bucură faptul că s-a îmbunătățit situația pentru stațiunea „Bucuria-Sind". În alți ani ei activau din luna noiembrie pînă în mai. În prezent ei lucrează tot anul, datorită faptului că au implementat metode noi de tratamente eficiente, fiindcă pacienții se duc acolo unde văd că sînt rezultate bune după aplicarea tratamentului de recuperare și profilactică. La sanatoriul „Nufărul Alb" vin mulți cetățeni străini care vor să se trateze: din Israel, Japonia, Germania", ne explică Ion Pîrgaru, președintele Holdingului "Moldsindbalneotur" din cadrul CNSM.
Potrivit lui, în 2015, în toate stațiunile au fost 24 014 de persoane, cu 618 pacienți mai mult decît în 2014. „Este o mică creștere, deoarece sanatoriilor nu oferă posibilitatea de a caza pacienți mai mulți decît ne oferă condițiile. Vara nu avem locuri, sanatoriile sînt supraîncărcate. În perioada sărbătorilor sînt puțini pacienți. În medie, sanatoriile sînt ocupate 85% pe parcursul anului. Totodată, anul trecut la stațiunea „Codru" au fost peste 350 vizitatori străini. La „Bucuria Sind" au fost peste 200, la „Nufărul Alb" peste 300 cetățeni de peste hotare, care au contracte directe", spune Pîrgaru.
INVESTIȚII
„Investiții s-au făcut foarte mari. Pe parcursul ultimilor cinci ani, a investit mai mult de 100 de milioane de lei pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate. Noi nu investim în sanatorii, ci în sănătatea populației Republicii Moldova. În primul rînd, ne-am concentrat pe extinderea confortului de cazare a pacienţilor. Acum, majoritatea camerelor sînt destinate pentru 1-2 persoane. La toate cantinele s-au efectuat reparaţii capitale. Au fost achiziţionate utilaje, echipamente, tehnologii performante de preparare a bucatelor. Pentru prima dată, anul trecut, cele trei instituţii balneoclimaterice ale sindicatelor din Moldova, adică Sanatoriul „Nufărul Alb" din Cahul, staţiunile balneare „Codru" din Călăraşi şi „Bucuria–Sind" din Vadul lui Vodă, au înregistrat, ca urmare a prestării serviciilor de întremare a sănătăţii angajaţilor din ţară, membri de sindicat, un beneficiu net de mai bine de 2,5 milioane de lei. Doar Staţiunea balneară „Codru" a obţinut un profit în valoare de 1milion 340 de mii de lei, în timp ce Sanatoriul „Nufărul Alb" a contabilizat un beneficiu net de 1milion 250 de mii de lei, iar Staţiunea balneară „Bucuria-Sind" – 44 mii de lei", spune Pîrgaru.
PREȚURI
Conform unor analize, dacă un salariat frecventează sanatoriul pentru tratament profilactic, atunci timp de cel puțin jumătate de an el nu lipsește de la muncă pe motiv de boală, chiar dacă este cronică. De aceea, Guvernul și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) alocă bani pentru tratamentul salariaților de a reface forța de muncă.
În medie, prețul pentru o foaie de tratament este de 5400 lei pentru 18 zile și varianză în funcție de condițiile solicitate de persoană, dacă dorește cameră de lux, tratament suplimentar, etc. Astfel, prețul poate ajuge și pînă la 8000 lei. Stațiunile balneare au diferite tarife, în funcție de gama de tratament oferită. În 2015 prețul a fost același ca în 2014. Prețul nu-l stabilește CNSM, ci CNAS cînd anunță tenderul pentru sanatorii. Dacă prețul va fi mai mare, atunci sanatoriile nu vor avea pacienți. Însă, prețul este mic, ținînd cont de gama largă de servicii de tratament pe care le oferă sanatoriile. Pentru cetățenii străini, prețul la biletul de tratament la sanatoriile din Moldova sînt mai mari comparativ cu oferta pentru moldoveni. Ei pot să-și permită să stea în cameră de lux, de care dispun stațiunile balneare. Oricum, prețul la sanatoriile din Moldova sînt mai mici decît cele de peste hotare. De exemplu în Țările Baltice, o zi de tratament la sanatoriu costă 100 de euro, la noi – 200 euro costă tot sejurul.
CUM SĂ OBȚII O FOAIE DE TRATAMENT LA SANATORII
Pentru a obține o foaie de tratament la o stațiune balneară din Moldova, dar și din Ucraina, salariații, care sînt încadrați în cîmpul de muncă la întreprinderile de stat, se adresează la comitetul sindical de la întreprindere. CNAS transmise CNSM biletele pentru a fi distribuite entităţilor în care există organizaţie sindicală primară. Entităţile, în care nu există organizaţie sindicală primară, biletele se repartizează de către CNAS prin intermediul Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale, afirmă Pîrgaru.
Dacă în anii trecuți CNSM conta în mod exlcusiv pe implicarea masivă a CNAS în repartizarea biletelor de tratament prin intermediul sindicatelor de ramură, acum structurile de vînzări ale instituțiilor balneoclimaterice reușesc să vîndă cam 70 % din numărul biletelor de tratament către pacienții din întreprinderile și organizațiile locale. Aceasta contează foarte mult pentru noi, deoarece biletele de tratament vîndute nemijlocit de către sanatorii costă mai scump decît cele repartizate de către CNAS, fapt ce contribuie la creșterea veniturilor și dezvoltarea stațiunilor balneare.
Actele necesare sînt cererea înaintată către sindicate și certificatul medical unde este indicat ce stațiune balneară i se recomandă, deoarece fiecare are profil diferit. O foaie de reabilitare-medicală se oferă gratuit unei persoane o dată în 3 ani calendaristici, iar invalizilor de război — o dată pe an.
„Pentru ca instituțiile balneoclimaterice să fie mai accesibile pentru angajați, mai întîi de toate ne dorim ca din bugetul asigurărilor sociale de stat, din bugetul țării să se aloce mai mulți bani pentru tratamentul salariaților. Or, dacă ne-am lua după volumul alocaților care se fac din aceste surse pentru tratamentul tuturor contribuabililor, atunci unui salariat i-ar reveni un bilet de tratament într-o sută de ani. În ultimii doi ani, statul a alocat în acest scop doar 30 milioane de lei, ceea ce reprezintă o sumă foarte mică", a declarat vicepreședintele CNSM Mihail Hîncu, pentru ziarul „Vocea Poporului".
SERVICII ȘI METODE DE TRATAMENT
Președintele Holdingului "Moldsindbalneotur" ne spune că cea mai solicitată perioadă din an sînt lunile mai-noiembrie. „Ar trebui să implementăm exemplul Romîniei, cînd în perioada mai puțin solicitată să oferim foi sociale, adică tratament la preț redus de 30%. Dar trebuie să facem o analiză a costurilor, cheltuielilor și posibilităților", menționează Pîrgaru.
Stațiunile balneare oferă de obicei tratament gastro-intestinal, însă pe lîngă acesta, fiecare sanatoriu oferă ceva adăugător: pentru sistemul osos, sistemul nervos, ginecologie, etc.
„Cu regret, s-au creat acum multe întreprinderi care se declară sanatorii. Dar acestea trebuie să aibă cel puțin un factor natural care participă la tratament împreună cu tehnologiile medicale. Nu poți să deschizi un sanatoriu în centrul orașului, unde circulă intens transportul, nu este pădure și acest factor natural", explică Pîrgaru.
La sanatoriul „Codru" din Călărași, factorul natural pentru tratamentul gastro-intestinal este apa. Dar acolo este și salină dotată cu sare adusă din Romînia, au și nămol, tratament ginecologic natural. Medicul care-l primește vede, conform certificatului medical, care sînt necesitățile pentru tratament.
La stațiunea balneară „Bucuria-Sind" din Vadul-lui-Vodă, profilul este mai mult pentru bolile cardio-vasculare, deoarece au un loc special numit „Roza vîntului", unde este ozon special care ajută la tratare. De asemenea, au apă mineră specială, ei folosesc lutul în loc de nămol în tratament, fac tratament cu lipitori și este unicul loc din țară care folosesc ozono-terapia.
La sanatoriul „Nufărul Alb" din Cahul este apă unică din Republica Moldova pentru sistemul osos, au apă minerală specifică pentru tratarea bolilor de piele și tratament pentru sistemul nervos. Toate stațiunile balneare au implementate tehnologii noi pentru tratamentul fizio-terapeutic.
Confrom legislației în vigoare, toate stațiunile balneare din Republica Moldova care aparțin CNSM sînt acredidate de către Ministerul Sănătății. În Ucraina, legislația nu prevede acreditara sanatoriilor.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
- La Mulți Ani!
- Un anunț important de la Aeroportul Internațional Chișinău
- Anunț important pentru moldovenii din Rusia
- Reținuți pentru migrație ilegală: Cît au cerut ucrainenilor să treacă Nistrul cu barca
- Recomandări pentru călători în perioada sărbătorilor de iarnă
- Schengen doar pe hîrtie: Bulgaria introduce control temporar la granița cu România
- Mii de celebrități prinși cu certificate false de vaccinare
- Piața lemnului din Moldova: amenințări ascunse și soluții
- Filosofia naturii: monumentul cimpanzeului pe Insula Maimuțelor
- Fragment dintr-o carte despre școala lui Șetinin
- Musk este absolut sigur că singularitatea tehnologică va fi atinsă până în anul 2030
- În pădurile din Brazilia a fost fotografiat pentru prima dată un trib izolat, Massako
© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)