Drăguşeni este un sat din cadrul comunei Rădeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Strășeni și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Drăguşeni a fost menționat documentar în anul 1429.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Ostalep: Moldova nu are nevoie să se înarmeze și nici cu cine lupta
Republica Moldova ca stat neutru nu are nevoie să se înarmeze, pentru că nu are nici dușmani cu care să lupte și de care să se apere.
O astfel de opinie a fost exprimată de către fostul viceministru de externe al Republicii Moldova, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, într-un interviu pentru canalul televizat NTV-Moldova, relatează Noi.md.
În același timp, el a condamnat planurile ministrului Apărării, Eugen Sturza, de a cumpăra pentru Armata Națională arme letale, conform standardelor NATO. Potrivit analistului politic, autoritățile se pot înarma și de miliarde de lei, dar aceasta va fi o risipă de bani, pentru ca nu va avea cine lua armele în mîini. Ostalep consideră că, înainte de a vorbi despre reînarmare, conducerea Ministerului Apărării ar trebui să gîndească serios și să se întrebe cu cine are de luptat Moldova.
„La vest de noi, avem o bază militară americană, sistemul de apărare antirachetă, Alianța Atlanticului de Nord, noi nu vom lupta împotriva NATO, în mod obiectiv. Ucraina are problemele sale, conflictul său. Aceștia sînt partenerii noștri, prieteni și popor apropiat. Niciodată în viață nu vom lupta cu Ucraina. Iar în privința Rusiei voi tăcea. Acest lucru nu poate avea loc nici ipotetic, nici practic, din moment ce orice fel de luptă între Moldova și Rusia altceva decît zîmbet nu poate provoca", a spus Valeriu Ostalep.
„Dacă vorbim despre unele conflicte locale legate de Transnistria, este sinucidere să se presupună că cel puțin o armă poate fi utilizată în dialogul cu Transnistria și că acest lucru poate avea un rezultat bun", a spus analistul politic.
Comentînd disponibilitatea SUA de a oferi Moldovei un grant în valoare de 11 milioane de euro pentru reînarmarea armatei conform standardelor NATO, fostul viceministru de externe a subliniat că se pot cumpăra arme și de miliarde de euro, dar este puțin probabil că vor putea fi utilizate.
„Lumea de azi și afacerile militare contemporane nu au nimic de-a face cu cantitatea armelor. Afacerile militare astăzi se află într-un plan diferit. Putem cumpăra arme de un miliard. Dar nu dea Domnul vreodată, cu un adversar serios. Pe ele pur și simplu nimeni nu le va lua în mîini. Și înțelegem perfect acest lucru", a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate.
Potrivit lui, dacă la cîrma Ministerului Apărării nu era Eugen Sturza, dar un specialist cu mai multă experiență în afacerile militare, nu ar exista polemici în această chestiune.
„Acest om nu se află la locul său. El nu înțelege nimic în chestiunile militare, nu este specialist. Mi-e rușine că el încearcă să joace rolul de inspector... Aceasta nu este o figură care poate articula în mod clar și distinct viitorul forțelor noastre armate, care are nevoie de o regîndire clară", a spus Valeriu Ostalep.
El a subliniat că în Republica Moldova există mai multe agenții guvernamentale și departamente care au nevoie mai mult de finanțare decît Ministerul Apărării, iar banii ar putea fi direcționați spre ceva util: construirea de școli, spitale, grădinițe etc.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
Mesaj important pentru cetățenii moldoveni ce urmează să viziteze China
Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)