Grigorăuca este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cozești, Petropavlovca și Grigorăuca. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Sîngerei și la 106 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1538 de oameni. Satul Grigorăuca a fost menționat documentar în anul 1902.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
|
Președinția a propus modificarea statutului burselor oferite de România (Video)
„Învățămîntul superior din țara noastră se află într-o criză profundă", a declarat consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, într-un interviu pentru Noi.md.
Astfel, dacă acum 10 ani sistemul de învățămînt superior din Republica Moldova număra în jur de 130 de mii de studenți, anul trecut această cifră a scăzut simțitor pînă la 75 de mii, iar potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, către 2020, în universitățile din Moldova își vor face studiile 55 de mii de studenți. Din 2013 pînă în 2017, numărul tinerilor înmatriculați la instituțiile de învățămînt superior s-a redus de la 28 de mii la 18 mii, iar Moldova a devenit o țară cu un număr foarte mic de studenți. Astfel, dacă în 2013, la 10 000 de locuitori reveneau 288 de studenți, atunci în 2017 – doar 185.
„Prin urmare, este o mare greșeală să spunem ca avem inflație de studenți. Trebuie să fim în pas cu nevoile societății și stringențele timpului în care trăm. Tocmai pentru a face față nivelului ridicat de tehnologizare, personalul are nevoie de o bună pregătire, tendința mondială fiind de a ține forța de muncă în priză. O populație bine educată și calificată este importantă pentru binele social și economic al țărilor și indivizilor. Educația are un rol crucial în a oferi abilități profesionale și competență, în a participa efectiv în societate și în economie", a menționat Corneliu Popovici.
Potrivit consilierului prezidențial, Guvernul trebuie să întreprindă măsuri energice în vederea atragerii tinerilor la studii și stopării exodului de studenți peste hotare, în caz contrar, există riscul ca sistemul de învățămînt superior din țara noastră să se prăbușească. În acest sens, Președinția a propus un set de acțiuni concrete, printre care se înscrie și modificarea statutului burselor oferite de statele vecine, în special România, în burse de mobilitate academică. Acest lucru le va permite tinerilor din Moldova să-și facă studiile de bază aici, cu posibilitatea de a învăța o perioadă de timp la alte universități de prestigiu din Europa. „Anual, România oferă în jur de 6000 de burse pentru copii și tinerii din Moldova. Acesta este practic numărul de studenți dintr-o universitate. Rezultă că pierdem cîte o universitate în fiece an. Nu este rău cînd copiii noștri studiază peste hotare, dar este rău cînd ei pleacă și nu mai revin în țară, or, statistica tocmai asta ne-o demonstrează", a menționat Popovici.
Schimbarea statutului burselor de studii în străinătate va permite universităților din țară să se consolideze și va stopa procesul de depopulare, susține consilierul. „Profesorii noștri nu vor fi nevoiți să plece și să-și caute de lucru în altă parte, iar copiii noștri, în paralel cu studiile de aici, vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu realizările științifice ale altor state. Avem doar de cîștigat într-o asemenea situație", a remarcat Popovici.
Potrivit consilierului prezidențial, un alt aspect îngrijorător este faptul că scade dramatic numărul doritorilor de a-și face studiile la doctorat, ceea ce duce la slăbirea domeniului de cercetarea din țara noastră. Situația este determinată inclusiv de așa-numita reformă din domeniul științei, care a dus la subminarea statutului Academiei de Științei a Moldovei și a sistemului de asigurare a calității în domeniul educației și cercetării creat pe parcursul mai multor ani și recunoscut pe plan internațional.
„Criza mai este aprofundată și de exodul considerabil al cadrelor didactice. Doar în ultimii 10 ani din sistem au plecat în jur de 10 mii de oameni. Toate aceste așa-numite reforme, lipsa unor politici bine gîndite ne pot duce la situația cînd noi vom pierde învățămîntul superior, vom pierde sistemul de cercetare, universitățile vor fi închise sau comasate. Avem nevoie de reforme care să contribuie la consolidarea educației și cercetării, și nu de pseudoreforme care să ne transforme într-o țară fără învățămînt și știință", a conchis Corneliu Popovici.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
- Aeroportul Internațional Chișinău: Сreștere semnificativă a traficului aerian
- La Mulți Ani!
- Un anunț important de la Aeroportul Internațional Chișinău
- Anunț important pentru moldovenii din Rusia
- Reținuți pentru migrație ilegală: Cît au cerut ucrainenilor să treacă Nistrul cu barca
- Recomandări pentru călători în perioada sărbătorilor de iarnă
© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)