Ştiubeieni este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 445 de locuitori. Satul Știubeieni a fost menționat documentar în anul 1601.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Reduceri de prețuri în Moldova în luna iulie
În luna iulie 2018 în Moldova a fost înregistrată o deflație la nivelul de 1,2%, după ce în cele două luni precedente a fost consemnată "inflația zero".
Despre acest lucru a comunicat Biroul Național de Statistică, menționînd că indicele prețurilor de consum în țară a scăzut de la începutul anului cu 0,4%, iar inflația anuală (în ultimele 12 luni) a constituit 3%, transmite Noi.md.
Potrivit celor menţionate de BNS, prețurile de consum în luna iulie 2018 au scăzut cu 1,2% față de luna precedentă, pe fundalul scăderii prețurilor la produsele alimentare cu 1,9% la produselor nealimentare - cu 0,1%, precum şi a reducerii tarifelor pentru serviciile prestate populației cu 1,6%.
Tendinţa negativă a evoluţiei preţurilor medii de consum cu 1,2 la sută a fost determinată de micşorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,9 la sută, la mărfurile nealimentare cu 0,1 la sută şi la tarifele serviciilor prestate populaţiei cu 1,6 la sută.
Potrivit datelor statistice oficiale, în special, în luna iulie 2018 dintre produsele alimentare cea mai semnificativă scădere a preţurilor s-a înregistrat la următoarele produse alimentare: fructe de livadă sîmburoase – cu 28,6%, struguri – cu 17,6%, fructe de livadă sămînţoase – cu 14,5%, legume proaspete – cu 14,2%.
Astfel, roşiile s-au ieftinit – cu 45,3%, vinetele – cu 32,3%, ardeii graşi – cu 30 %, sfeclă roşie – cu 27,6%, morcovii – cu 22,4%, dovleceii – cu 18,6%, harbujii şi zămoşii – cu 13,0%, varza – cu 4,7%, usturoiul – cu 4,2%, castraveții – cu 2,3%, ceapa uscată – cu 1,3%,
Cartofi s-au ieftinit – cu 13,0%, carnea de porc – cu 1,3%, zahărul tos – cu 1,2%, subprodusele – cu 1,1%, preparatele din carne şi semifabricate – cu 0,7%, orezul şi laptele integral – cu cîte 0,4%, carnea de vită, peştele sărat şi afumat – cu cîte 0,3%.
Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate unele creşteri de preţuri la citrice – cu 8,4%, pomuşoare de livadă – cu 3,8%, ouă de găină – cu 1,8%, crupe – cu 1,3%, peşte proaspăt – cu 1,2%, ulei vegetal – cu 0,9%, băuturi alcoolice – cu 0,3%.
Potrivit datelor BNS, prețurile pentru majoritatea produselor nealimentare în luna iulie au rămas la nivelul lunii precedente. Totodată, au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la televizoare – cu 2,2%, autoturisme – cu 1,3%, carburanți – cu 0,6%, dispozitive medicale şi aspiratoare – cu cîte 0,5%, aparate de aer condiţionat, ventilatoare, calorifere, medicamente – cu cîte 0,4%.
Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate creşteri de preţuri la biciclete – cu 3,2%, obiecte pentru sanitărie și igienă – cu 0,9%, ţesături din bumbac pentru confecționarea îmbrăcămintei şi lenjeriei – cu 0,8%, țigări – cu 3,2%.
Pentru serviciile prestate populaţiei în luna iulie 2018, faţă de iunie 2018, a fost înregistrată o majorare la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 14,6%, serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 1,9%.
Totodată, în perioada de raport au scăzut tarifele medii lunare pentru energia electrică pentru consumatorii casnici – cu 9,9%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,7%, serviciile hoteliere – cu 1,0%, întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe şi închirierea apartamentelor – cu cîte 0,7%.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
Mesaj important pentru cetățenii moldoveni ce urmează să viziteze China
- Ecologia mitului: cum poveștile transmit cunoștințe despre natură
- Nancy Turner și școala Pământului Viu: cum știința devine un act de grijă
- Ritualurile pe câmp: etnobiologia codificată în pământ
- Cum s-a transformat un popor de poeți într-un popor de călăi. Despre transformarea culturii japoneze…
- Calendarul naturii: cum ritmurile pământului dau formă tradițiilor
- Ecologia invizibilă: natura pe care o simți cu pielea



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)