Horodişte este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2794 de oameni. Satul Horodiște a fost menționat documentar în anul 1420.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Curtea Constituțională s-a pomenit într-o situație delicată
Amendamentele la legislația electorală, care permit desfășurarea unui referendum republican consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare, au fost promulgate de președintele Igor Dodon și au intrat în vigoare.
Experții menționează că legea va fi prezentă pe agenda Curții Constituționale a Moldovei (CC), care va fi pusă în situația să caute un echilibru între inițiativa autorităților și propriile verdicte. Subtilitatea situației constă în faptul că acum patru ani CC s-a pronunțat ferm contra desfășurării alegerilor și a referendumului în aceeași zi, considerînd că acest lucru este contrar intereselor electoratului. Dar pe parcursul ultimilor ani, CC a demonstrat o flexibilitate nemaivăzută în tălmăcirea propriilor decizii și a articolelor din Constituție, așa că s-ar putea să o facă și de această dată.
Alegeri plus referendum
În Moldova alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie 2019 și se vor desfășura conform sistemului electoral mixt. În aceeași zi urmează să se desfăşoare și referendumul republican consultativ. Modificările și completările Codului electoral, care au iscat discuții, au fost adoptate de Parlament, luna trecută, cu voturile a 54 deputați. Acestea mai presupun și anularea interdicției de a face agitație în ajunul și în ziua alegerilor.
Printre amendamente s-au numărat și modificările art. 145 al Codului electoral, care reglementează desfășurarea referendumului republican. Acesta stipula, că plebiscitul «nu poate avea loc cu 60 zile înainte și 60 zile după alegerile parlamentare, prezidențiale și generale locale». Conform amendamentului, propus de deputatul Serghei Sîrbu, în ziua alegerilor poate fi organizat un referendum republican.
La examinarea proiectului în primele două lecturi deputații-democrați Sergiu Sîrbu și Valentina Buliga au introdus în proiect un amendament ce modifică încă un articol al Codului electoral. Acesta prevede că la desfășurarea plebiscitului, circumscripțiile electorale se formează în baza raioanelor republicii, care nu coincid cu circumscripțiile uninominale, formate pentru desfășurarea alegerilor parlamentare. Amendamentul stipulează o excepție de la această regulă: dacă referendumul are loc concomitent cu alegerile parlamentare, circumscripțiile se formează reieșind din aceleași cerințe, ca în cazul alegerilor.
Un șir de politicieni și experți de opoziție au presupus că președintele Dodon va încerca să blocheze inițiativa PDM privind desfășurarea referendumului în ziua alegerilor. Dacă șeful statului ar fi refuzat să promulge legea și ar fi întors-o în Parlament, deputații nu ar mai fi avut timp să-și realizeze ideea. După 30 noiembrie Parlamentul nu mai poate adopta legi organice și deci să voteze pentru desfășurarea referendumului. În pofida acestor așteptări, președintele a promulgat amendamentele la legislația electorală prin decretul din 23 noiembrie.
Peste o săptămînă, la 30 noiembrie, legea a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. În aceeași zi, cu 61 voturi, Parlamentul a aprobat desfășurarea referendumului consultativ republican în ziua alegerilor parlamentare. Alegătorii vor trebui să se pronunţe privind reducerea numărului de deputați, de la 101 la 61. Le va fi propusă și întrebarea privind posibilitatea rechemării parlamentarilor de către cetățeni, dacă ei «nu-și exercită obligațiile în modul cuvenit».
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
Cuvinte cheie:
Curtea ConstituționalăDeclarația călătorului: Ce este și cînd trebuie completată
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
- Frumusețe din pământ: etnobotanica îngrijirii corpului în cultura tradițională
- Stelele ca un calendar: etnoastronomia și ritmurile naturii
- Când sufletul vede mai departe decât ochii: fondatorul orb al unui domeniu familial și tată a cinci…
- Când natura cântă: cum devin plantele instrumente, voci și talismane
- Păsările ca semne: etnoornitologia și cunoașterea vie a naturii
- Etnoveterinaria: cum tratau țăranii animalele cu ajutorul naturii



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)