Nimoreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Nimoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ialoveni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2302 oameni. Satul Nimoreni a fost menționat documentar în anul 1545.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Cum va fi asigurată securitatea alimentară în Moldova
În anul 2019 în Moldova va fi modernizat sistemului național de siguranță alimentară: sînt planificate o serie de măsuri, menite să protejeze oamenii de alimentele de calitate proastă, ba chiar uneori şi periculoase pentru consum.
Aceste măsuri ar trebui nu numai să protejeze populația, dar și să extindă posibilitățile Moldovei de a exporta produse alimentare, ieşind pe piețele externe-cheie. Totodată, pe parcursul întregului an, majoritatea jucătorilor de pe piața produselor alimentare vor fi verificați privind conformitatea cu reglementările legale actualizate atunci cînd vor lucra cu orice produse, care pot ajunge pe mesele consumatorilor.
Noi.md a studiat ultimele acte juridice, care conțin inovații pentru consumatori, organizațiile naționale de profil, producători, procesatori, întreprinderi ale alimentației publice.
Alimente periculoase
Siguranța alimentară nu înseamnă doar disponibilitatea produselor alimentare și a stocurilor sale. Este, de asemenea, vorba de calitatea produselor, care trebuie să corespundă cerințelor stabilite și să garanteze consumul sigur. Oamenii din întreaga lume doresc ca hrana să fie inofensivă, să nu conțină toxine periculoase, viruși, bacterii, medicamente veterinare sau aditivi alimentari în exces. Și, deși în țara noastră, asigurarea securității alimentare este desemnată ca fiind una dintre principalele obiective ale politicii economice și agrare, multe măsuri din acest domeniu trebuie încă întreprinse.
În ultimul timp au devenit tot mai frecvente cazurile, cînd produsele de calitate proastă sînt scoase din vînzare sau din producție. Cu toate acestea, din cauza alimentelor periculoase, mii de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an în țară. Dar cît de multe produse alimentare necalitative ajung în vînzare, nici nu pot fi toate contabilizate, pur și simplu. Nu a fost chip să fie evitate nici otrăvirile alimentare pe durata sărbătorilor de iarnă din acest an. În special, cîţiva locuitori ai Chișinăului, inclusiv un copil mic, s-au otrăvit cu sucul unui producător străin. După consumarea produsului, au apărut dureri abdominale severe și vărsături neîncetate, medicii constatînd intoxicația alimentară severă.
Reieșind din datele oferite de Ministerul Sănătății privind bolile acute diareice, anual sînt înregistrate cîte 25-30 focare, fiecare dintre acestea afectînd 30-50 persoane. Deși majoritatea au loc în gospodăriile oamenilor, a fost înregistrată o creștere a acestora şi în cadrul instituțiilor alimentaţiei publice, dar şi la instituţiile de învăţămînt, cazuri izolate au fost înregistrate chiar și în spitale. Printre principalele cauze ale intoxicațiilor alimentare responsabili din cadrul Ministerului Sănătății numesc nerespectarea normelor tehnologice de preparare, depozitare, transportul sau distribuirea produselor, încălcarea regulilor sanitare și igienice, precum și utilizarea în alimentația publică a producției din gospodăriile țărănești.
Datele Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară (ANSA) indică, de asemenea, o creștere a toxiinfecțiilor alimentare în comparație cu anii precedenți. În majoritatea cazurilor este vorba de salmonella, în ultimii ani, incidența salmonelozei dublase-se, practic. Pentru a contracara această boală în Republica Moldova au fost implementate o serie de măsuri, menite să protejeze oamenii și să monitorizeze situația epizootică din sectorul păsărilor de curte.
Responsabili de la Ministerul Sănătății recunosc că cele mai frecvente probleme grave ale populației sînt bolile transmise prin intermediul produselor alimentare și a apei. Acestea fiind urmate de zoonoze, adică grupul de boli infecțioase și parazitare ale căror agenți patogeni parazitează în organismul animalelor. Salmoneloza rămîne o problemă semnificativă, fiind cauzată de diferite tulpini. Specialiștii Ministerului Sănătății vorbesc, de asemenea, despre un anumit grad de îngrijorare a consumatorilor cu privire la reziduurile de pesticide, medicamentele de uz veterinar și micotoxinele din produsele alimentare.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
Declarația călătorului: Ce este și cînd trebuie completată
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
- Etnoecologia grădinii: peisajul cultural ca o creație comună a omului și a plantelor
- Natalia Striameț și pădurea ca acasă: cum cunoașterea sălbatică menține durabilitatea
- Focul ca spirit: etnobiologia flăcării, căldurii și purificării
- Apa ca spirit: etnobiologia izvoarelor, râurilor și fântânilor
- Natura țesută în haină: etnobiologia vestimentației
- Darrell Posey și dreptul la cunoaștere: cum Amazonia a schimbat știința



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)