Natalievca este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca, Comarovca, Natalievca, Popovca, Ţapoc. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 565 de oameni. Satul Natalievca a fost menționat documentar în anul 1803.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Foto: timpul.md |
Dan Lîsîi - tânărul care aplică în Moldova experienţa medicală acumulată în Franţa
Dan Lîsîi provine dintr-o familie de medici. Când a venit timpul să-şi aleagă facultatea, nu s-a gândit mult unde să-şi depună actele. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", după care a plecat în Franţa, unde şi-a continuat studiile. Cum este văzut sistemul medical de la noi de medicul moldovean şcolit peste hotare, aflaţi din materialul realizat în cadrul Campaniei „Europa în Ţara mea", lansat de postul public de televiziune Moldova 1.
Dan Lîsîi a făcut rezidenţiatul la Limoges, Franţa, iar specializarea în neurochirurgie stereotactică şi tratamentul durerii la Lille, un oraș francez din nordul țării.
După șapte ani de rezidențiat în Franța, el a revenit în Republica Moldova. Acum, Dan Lîsîi este director adjunct și medic neurochirurg la Spitalul Feroviar Central din Chișinău și neurochirurg şi cercetător ştiinţific la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie.
„Teoria pe care am învățat-o aici, am îmbinat-o cu practica de acolo. Medicul se simte cheia sau figura centrală în procesul de tratament al pacientului și este un sistem foarte democratic, cu șanse egale pentru fiecare pacient, indiferent de starea pacientului, vârsta lui, etnie sau religie. Această multitudine de factori ajută doctorul să fie util pacientului", spune Dan Lîsîi.
El a explicat că lucrurile pe care le întâlnim în Moldova la fiece pas, în Europa le vedem mai rar. „În Europa nu vei vedea oameni nesatisfăcuți de acest sistem medical, deși sunt, de obicei, binevoitori, deschiși pentru a fi ajutorați. Ei își dau seama de calitatea unui act medical care durează, nu poate fi foarte rapid, ei sunt pacienți în adevăratul sens al cuvântului, ascultă sfatul medicului, chiar dacă au multe întrebări. Din păcate, la noi, deoarece avem un sistem neorganizat, pacienții își caută propriile pârghii ca să poată ajunge la un medic bun", remarcă neurochirurgul.
„Reformele trebuie făcute de cei care cunosc cum trebuie să existe un sistem. Medicii noștri au o calitate de elită. Un medic, dacă să își poată exercita meseria și să nu fie dependent de grijile cotidiene, trebuie să aibă un salariu decent. Aici e marea problemă, deoarece statul nu oferă un astfel de salariu medicilor, ne lasă în voia soartei și ne face să depindem de acel ajutor pe care ni-l oferă pacienții, ceea ce stimulează corupția. Aș vrea ca în Moldova calitatea medicului să fie foarte distinctă, ca să fie foarte dificil să ajungi să obții o diplomă în acest domeniu, așa precum este în Franța. Or, la noi se „produc" doctori în calități enorme și de aceea noi începem să „exportăm", a menționat Dan Lîsîi în cadrul Campaniei „Europa în Țara mea".
Directorul adjunct al Spitalului Feroviar Central este de părere că e foarte bine să capeți o experiență peste hotare, „e inevitabil, mai ales în situația în care suntem noi, statul nostru nu poate să ne ofere aceste oportunități. Este absolut normal să pleci, să capeți o experiență unică și să revii în țară, bineînțeles, dacă ai interesul să revii".
„Îmi doresc o Moldovă cu oameni frumoși, o Moldovă cinstită, în care fiecare își merită pâinea pe care o are, să fii corect cu tine, cu cei din jur și să îi respecți pe alții. Cred că acestea sunt calitățile principale europene", a menționat în încheiere Dan Lîsîi.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
Declarația călătorului: Ce este și cînd trebuie completată
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
- Când natura cântă: cum devin plantele instrumente, voci și talismane
- Păsările ca semne: etnoornitologia și cunoașterea vie a naturii
- Etnoveterinaria: cum tratau țăranii animalele cu ajutorul naturii
- Gary Paul Nabhan și memoria semințelor: cum deșertul ne învață despre reziliență
- Culoarea ca un cod: cum etnobiologia descifrează paleta naturii
- Soiuri uitate: cum ajută etnobiologia să redescoperim gustul și suveranitatea



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)