Piatra Albă este un sat din cadrul comunei Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 704 oameni. Satul Piatra Albă a fost înființat în anul 1967.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Muzica rock la 62 de ani: rockul moldovenesc este mai mult viu decît mort
Sputnik Moldova a decis să-și amintească despre cele mai bune trupe rock din Moldova în zilele cînd întreaga lume celebrează aniversarea nașterii rock'n' rollului.
În aceste zile se marchează cea de-a 62-a aniversare a muzicii rock. Vorba e că exact cu șapte ani înainte de primul zbor spațial cu echipaj uman, la 12 aprilie 1954, marele Bill Haley a înregistrat single-ul "Rock Around The Clock" – un cuvînt nou în lumea muzicii pop, care mai tîrziu a devenit cunoscut sub numele de rock 'n' roll.
În Moldova, precum și în fosta Uniune Sovietică, rockul, desigur, a apărut și mai tîrziu și s-a dezvoltat conform altor legi – multe dintre cele luate din Occident căpătau propriul sunet, irepetabil, pe coloritul motivelor populare, al romantismului urban din anii '60, al intelectualității autentice ruso-sovietice.
Să ne amintim cine sînt ei, eroii rockului din Moldova, iar în unele cazuri chiar din străinătatea apropiată și cea îndepărtată.
„Noroc"
În ciuda faptului că acest grup a fost înființat la Filarmonica din Chișinău, spiritul echipei, formate de către legendarul Mihai Dolgan în 1965, a fost unul de rock. Ca urmare a succesului său de la Festivalul „Bratislavskaia lira", în 1970, membrii „Noroc"-ului au devenit primii muzicieni rock din Moldova care au participat la numeroase turnee. Cu toate acestea, grupul a fost desființat, iar membrii acestuia, în timpul perioadei anilor 1971-1975, au cîntat în diferite formații muzicale din Ucraina și Rusia.
Iurie Sadovnic
Poate că el a fost primul care a combinat imaginea de haiduc moldovean cu balade rock.
A studiat la Facultatea de Regie a Institutului de Arte. Sadovnic a fost unul dintre vocaliștii trupei „Noroc". Mai tîrziu el a fondat propriul său grup – „Legenda". Merite: cavalier al „Ordinului civic", deținător al medaliei „Mihai Eminescu", artist emerit al Moldovei.
„Modest"
În timpul cînd la radio și TV erau difuzate cîntece interpretate de „Noroc" și „Contemporanul", tineretul anilor ´80 "pleacă în subsoluri". Apar echipe subterane. Începutul carierei trupei „Modest" este anul 1982, cînd încă se numea „Stupeni" („Treptele") și cînta cîntece pe versuri de Arseni Tarkovski. În 1986, echipa a primit premiul festivalului de rock din Leningrad, iar în 1989 a participat la festivalul de muzică rock sovietică în Berlinul de Est.
„Modest" se distingea prin stilul său original, practic fără utilizarea instrumentelor cu clape. Ei le-au înlocuit cu instrumente cu coarde. În prezent, trupa „Modest" este ascultată mai mult de fani germani decît din Patrie – membrii acesteia trăiesc și activează în Germania.
O'Chad
O echipă unică nu doar în Moldova, dar poate că și în lume. Ei s-au autodefinit drept „orchestră post-exotică a dansului plecînd peste deal, cu schimbarea prealabilă a deplasării nivelurilor de veridicitate conform principiului O'CHAD". Bucură faptul e că ei continuă să creeze...
Grupul „Cristobal Junta"
A fost fondat la Chișinău în 1990. Pe parcursul existenței sale, a creat multe cîntece în diferite genuri, țări, orașe, studiouri, compoziții, stări de spirit... În prezent, grupul există ca un proiect virtual, în virtutea reședinței participanților în diferite țări.
Valeriu Găină
Liderul trupei sovietice de rock „Cruise", recunoscut de nenumărate ori drept cel mai bun chitarist din URSS în anii '80. Albumul „Cruise-1", într-un tiraj de 12 milioane, a fost vîndut în întregime. Acesta a fost un succes incredibil pentru muzica sovietică. După destrămarea echipei „Cruise", Valeriu Găină a emigrat în SUA, unde a cîntat în numeroase proiecte într-o varietate de stiluri de la techno-funk la metal.
De asemenea, în cercul cunoștințelor sale intră Tom Morello, chitarist al unor trupe celebre, precum „Rage Against The Machine" și „Audioslave", membrii formației „Tool" și mulți alții. În prezent, Valeriu scrie muzică instrumentală și activează în proiectul „Găină".
„Cuibul"
Formația „Cuibul" a fost înființată de Igor Dînga la Chișinău în 1991. Cea mai activă perioadă a formaţiei „Cuibul" a fost în perioada timpurie a creativităţii, în anii 1991-1995 şi în perioada de publicare a albumului „Помидор", din 1998 pînă în 2001. Mai tîrziu, Igor Dînga a devenit director al formației „Zdob și Zdub".
„Raketobil"
Una dintre cele mai legendare și iubite de chișinăuieni trupe rock din anii '90. Formația a participat la aproape toate festivalurile importante desfășurate la Chișinău și în alte orașe din Moldova în perioada anilor 1995-2002. „Raketobil" a participat la mai multe festivaluri în memoria lui Igor Gankevici la Odesa. Activitate concertistică solo în locații și cluburi din Chișinău, Moscova, Kiev. Liderul grupului, Andrei Zanoga, locuiește acum la Moscova. El a adunat o echipă nouă...
„Zdob și Zdub"
Se crede că, odată cu „Raketobil", s-a încheiat "epoca intelectuală" a rockului moldovenesc. Însă la mijlocul anilor '90 a apărut un produs nou – „Zdob și Zdub". Muzica lor combină hardcore brutal cu folclor moldovenesc. Această trupă carismatică lasă urme adînci în istoria muzicii rock din Moldova. Grupul a fost fondat în anul 1994 la Strășeni.
„Alternosfera"
Prima evoluție a trupei a avut loc în 1999 la Chișinău. Acum echipa concertează mai mult în România. Unii admiratori afirmă că sunetul de chitară din cîntecele lor se aseamănă cu cele din „Nirvana".
„Offertorium"
Primul concert al trupei "simfonico-gotice" a avut loc 18 octombrie 1999. Tot programul conceptual al grupului s-a bazat pe legende medievale despre Tristan și Isolda.
„Chair"
Hard rock autentic. Picant și gustos ca bucătăria găgăuză. Există din anul 2000. Grupul explorează posibilitatea de implantare a etosului găgăuz în structura rockului. Cîștigători ai Primului Festivalul Național de Rock din Chișinău. Compoziția „Requiem: ploaie" a fost aplaudată de juriu în picioare.
„Poștașii zburători"
Trupa s-a constituit în anii '90. Băieții purtau jachete cu trei nasturi, adorau „The Beatles" și visau să plece la Liverpool. În anii 2000, visul lor a devenit realitate. Cîțiva „poștași" au creat un nou "band" în Albion și cîntă acolo britpop de calitate...
Și, desigur, este imposibil să ne imaginăm "rockul moldovenesc" fără trupele „Alenki țvetocek" („Floarea purpurie") și „Vid sboku" („Vedere laterală") care au devenit legende.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
Mesaj important pentru cetățenii moldoveni ce urmează să viziteze China
Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(1)