Cărbuna este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Cărbuna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Cărbuna a fost menționat documentar în anul 1775.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Un nou studiu a arătat că schizofrenia afectează şi corpul, nu numai creierul
Schizofrenia este considerată o boală a minţii, influenţând modul în care o persoană gândeşte, simte sau se comportă. Totuşi, un studiu recent realizat de cercetătorii de la King's College London arată că şi alte organe în afară de creier se schimbă odată cu izbucnirea bolii.
Savanţii ştiau că persoanele cu schizofrenie sunt mai predispuse la boli fizice comparativ cu populaţia generală, iar acest fapt contribuie la mai multe cazuri de morţi premature. Cei cu această condiţie mor cu 15-20 de ani mai devreme decât o persoană normală, scrie The Conversation.
Această sănătate fizică slabă a fost văzută însă ca un efect secundar al schizofreniei. Spre exemplu, medicamentele antipsihotice sunt asociate cu un risc crescut de creştere în greutate şi de apariţie a diabetului de tip 2. Factorii ce ţin de modul de viaţă au de asemenea un rol de jucat. O persoană cu probleme mintale are şanse mai multe să nu facă exerciţii fizice şi să nu aibă o dietă sănătoasă.
Totuşi, în ultimii ani, savanţii au observat că cei care au fost diagnosticaţi recent cu schizofrenie şi care nu iau medicamente prezintă dovezi de schimbări fiziologice, precum un sistem imunitar hiperactiv.
Cercetătorii de la King's College London au căutat dovezi de schimbări fiziologice în corp la începutul instalării schizofreniei şi le-au comparat cu dovezi ale schimbărilor din creier la acelaşi grup de oameni. Au analizat markerii inflamaţiei, niveluri hormonale şi apariţia riscurilor bolilor cardiovasculare, precum glicemia şi nivelul de colesterol.
Astfel, cercetătorii au descoperit că primele etape ale schizofreniei sunt asociate cu diverse schimbări în corp, sugerând că schizofrenia este într-adevăr o boală care afectează întregul corp şi trebuie tratată în consecinţă.
Cercetătorul Toby Pillinger, care a participat la acest studiu, a precizat că există trei posibile explicaţii pentru modul în care schimbările din creier sunt asociate cu cele din corp în cazul schizofreniei.
Trei explicaţii posibile
Prima teorie sugerează că disfuncţiile din corp pot cauza schimbări în creier, ducând în ultimă instanţă la schizofrenie. Acest proces a fost văzut în cazuri rare de cancer care produc anticorpi care afectează creierul şi declanşează psihoza. Dacă tumoarea este înlăturată, simptomele de schizofrenie sunt diminuate.
A doua explicaţie poate fi aceea că schizofrenia poate rezulta în probleme de sănătate fizică într-un mod direct. Un exemplu în acest sens este că stresul psihozei duce la creşterea nivelurilor de cortizol, un hormon steroid, a cărui creştere în nivel duce la obezitate, diabet şi tensiune arterială ridicată.
A treia teorie indică un factor de risc comun pentru schizofrenie şi boli fizice. Un exemplu este că foametea prin care o femeie însărcinată a trecut a dus la creşterea riscului apariţiei atât a diabetului, cât şi a schizofreniei. Riscul crescut de schizofrenie poate fi cauzat de dezvoltarea defectuoasă a creierului copilului ca rezultat al malnutriţiei mamei. Riscul crescut de diabet poate apărea din cauza schimbării capacităţii copilului de a metaboliza glucoza, din nou, ca rezultat al malnutriţiei prin care a trecut mama.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
Mesaj important pentru cetățenii moldoveni ce urmează să viziteze China
Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©
În atenția cetățenilor R. Moldova în Rusia!
La ce-i trebuie Moldovei gunoiul european?
- Plantele ca tovarăși: cum popoarele indigene văd lumea verde ca ființe vii
- Gălbiorii – un mod natural de detoxifiere a organismului
- Cum să simți recunoștință față de părinți
- Stup de sticlă în loc de computer: cum un bunic și-a inspirat nepotul să iubească albinele
- În Moldova va fi introdus un sistem de returnare a ambalajelor cu compensare financiară
- Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)