Ciutuleşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mărineşti, Ciutuleşti, Ion Vodă, Sîrbeşti. Satul Ciutuleşti aşezat în valea rîului Răut, este situat la o distanță de 21 km de oraşul Floreşti şi la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2307 oameni. Menționat documentar, cu numele Visterniceni, în anul 1588.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
Meșterii populari ai Republicii Moldova
Creativitatea artiștilor populari din Moldova a luat naștere din relația strînsă a omului locului cu natura, pămîntul. Pentru lucrările meșterilor populari moldoveni sînt caracteristice căutările creative, interesul față de cultura strămoșilor. Creativitatea lor își are sorgintea în cunoaștere profundă a esenței moldoveanului, născut de acest pămînt. Meșterii noștri populari transpun cu măiestrie filozofia vieții, consecvența și originalitatea culturii tradiționale moldovenești.
Astăzi, lucrările de autor ale meșterilor populari din Moldova le sînt bine cunoscute atît locuitorilor, cît și oaspeților țării. Lucrările lor nu sînt numai suveniruri, ele constituie adevărata carte de vizită a meleagului nostru. Totodată, reprezentînd hainele naționale tradiționale, articolele de uz casnic, decorațiunile pentru interiorul casei. Din fericire, acum, peste tot în lume, există tendința de a reveni la tot ceea ce înseamnă național, tradițional, ecologic pur, astfel renașterea meșteșugurilor naționale în țara noastră fiind mai mult decît binevenită, ca de altfel, și faptul că în țara noastră sînt dinastii întregi de meșteri populari în diverse domenii și că interesul tinerilor pentru acestea sporește.
Adevăratele realizări ale reprezentanților școlii moldovenești de meșteri populari demonstrează că orientarea acestora spre studierea nivelului actual al artizanatului în țară, monitorizarea proceselor de dezvoltare a culturii populare tradiționale, în condițiile contemporaneității, perpetuarea experienței vechi de secole a strămoșilor în baza studierii exponatelor muzeistice, precum și perfecționarea nivelului măiestriei executării lucrărilor, realizînd adevărate opere de artă, aducînd astfel o contribuție importantă și consistentă întru prosperitatea patriei noastre.
În țară activează o mulțime de cercuri, cluburi, studiouri, organizații, inclusiv, Uniunea Meșterilor Populari din Moldova, de asemenea, astăzi în Moldova activează mulți meșteri populari independenți, în cele mai diverse domenii.
De o mare popularitate în rîndul locuitorilor și oaspeților republicii se bucură prezentările lucrărilor meșterilor populari, expozițiile personale și tematice, festivalurile, tîrgurile etc. În țară sînt expoziții permanente în incintele muzeelor, care nu duc lipsă, de asemenea, de vizitatori-admiratori ai măiestriei meșterilor populari. Practic, toate evenimentele legate de meșteșugurile populare și meșterii artizani sînt, în mod regulat, și destul de larg popularizate de sursele mass-media, atît din țară, cît și din străinătate.
Meșterii populari moldoveni creează obiecte frumoase, reprezentîndu-ne cu cinste atît în țară, cît și în străinătate, la diverse festivaluri, expoziții, forumuri, tîrguri etc. Creațiile lor sînt expuse în: România, Ucraina, Rusia, Canada, America, Germania, Franța, Italia, Israel, Polonia etc., în multe țări lucrările maeștrilor au fost procurate pentru colecțiile private și de stat.
Portalul nostru www.moldovenii.md, de asemenea, și-a propus ca scop, să sprijine meșteșugurile populare și meșterii populari, prezentîndu-vă date despre ei și familiarizîndu-vă cu lucrările lor, dar, mai ales, oferindu-vă tuturor posibilitatea de a achiziționa lucrările lor de la magazinul online al site-ului nostru. Totodată, conform planurilor de dezvoltare ale site-ului nostru preconizăm deschiderea atelierelor meșteșugărești pentru toți doritorii, organizarea diferitor evenimente, inclusiv, a atelierelor de creație etc.
Lista meșterilor populari din Moldova puteți găsi aici.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Declarația călătorului: Ce este și cînd trebuie completată
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
- Frumusețe din pământ: etnobotanica îngrijirii corpului în cultura tradițională
- Stelele ca un calendar: etnoastronomia și ritmurile naturii
- Când sufletul vede mai departe decât ochii: fondatorul orb al unui domeniu familial și tată a cinci…
- Când natura cântă: cum devin plantele instrumente, voci și talismane
- Păsările ca semne: etnoornitologia și cunoașterea vie a naturii
- Etnoveterinaria: cum tratau țăranii animalele cu ajutorul naturii



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)