Negreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Negreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni. Satul Negreşti a fost menționat documentar în anul 1772.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport


150 mln lei pentru modernizarea infrastructurii din Capitală
![]() |
Foto: www.moldovenii.md |
În 2015, alte patru străzi din municipiul Chișinău vor intra în reparație în cadrul programului „Genesis", finanțat de BERD și BEI. Este vorba de str. Ion Creangă, str. 31 August 1989, str. Alexandru cel Bun și str. Tighina. În acest sens, în bugetul Capitalei au fost prevăzute 150 mln de lei, transmite UNIMEDIA.
Declarații în acest sens au fost făcute de către primarul general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor și subdiviziunilor din cadrul administrației locale.
Circa 33 mln lei este costul aproximativ al proiectului de modernizare a străzii Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei. „Str. Ion Creangă este într-o stare avansată de uzură, putem spune chiar de degradare. Aici este inclus și costul de reabilitare a rețelelor subterane, care au mai rămas să fie reabilitate. Apoi intră costurile de mentenanță anuală, circa 5-7 mln lei. Este un proiect pilot pentru municipiu, în care strada ar urma să fie modernizată, cum a fost modernizată și str. Alecu Russo, iar după aceea, întreținerea străzii ar urma să fie făcută aparte de același antreprenor care a reparat-o", a menționat edilul-șef al Capitalei.
Amintim că str. Ion Creangă, pe porțiunea dintre străzile E. Coca - V. Belinski, a fost închisă pe parcursul a trei luni de vară din 2012, când au fost efectuate lucrări de pozare a apeductului. Atunci traficul rutier, inclusiv transportul public, a fost redirecționat pe străzile adiacente. Astfel, s-au creat incomodități pentru locatarii din zonă, str. I.Creangă fiind o arteră principală care face legătura dintre sectorul Buiucani și Centru.
Alte 122 mln sunt prevăzute pentru modernizarea rețelelor subterane și părții carosabile de pe str. 31 August 1989, str. Alexandru cel Bun și str. Tighina.
Totodată, conform programului BEI și BERD, alte 100 mln lei urmează să fie identificate pentru reparații de infrastructură.
De asemenea, în 2015 Direcția Transport Public și Căi de Comunicație din cadrul Primăriei Chișinău își propune să modernizeze câteva zeci de treceri de pietoni. Este vorba de un program de securizare trecerilor de pietoni unde au loc cel mai des accidente.
Potrivit lui Dorin Chirtoacă, pentru modernizarea unei treceri de pietoni se va cheltui circa 35-50 mii lei cel puțin. 20-25 mii va costa doar limitatorul de viteză. Alte lucrări includ amplasarea indicatoarelor rutiere reflectorizante, a iluminatului public și un nou marcaj.
UNIMEDIA reamintește că printre străzile care au fost reabilitate în cadrul Programului „Genesis" se numără str. Columna, str. Vadul lui Vodă, str. Mihai Viteazu, bd. Grigore Vieru, şos. Munceşti (în perimetrul bd. Decebal - str. Grădina Botanică), bd. Alecu Russo
Străzile care urmează a fi reparate în baza programului anunţat sunt: bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Negruzzi, str. Tighina, str. V. Alecsandri, str. 31 August 1989 şi str. Alexandru cel Bun și porțiunile din străzile: str. Izmail (la intersecţia străzilor Varniţa şi Calea Moşilor), bd. Dacia (perimetrul str. Valea Crucii şi str. Grădina Botanică), str. Burebista (de la şos. Munceşti până la str. Sarmizegetusa), str. Vasile Lupu (str. E. Coca - Vasile Lupu, 87).
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
Mesaj important pentru cetățenii moldoveni ce urmează să viziteze China
Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©
În atenția cetățenilor R. Moldova în Rusia!
La ce-i trebuie Moldovei gunoiul european?
- Plantele ca tovarăși: cum popoarele indigene văd lumea verde ca ființe vii
- Gălbiorii – un mod natural de detoxifiere a organismului
- Cum să simți recunoștință față de părinți
- Stup de sticlă în loc de computer: cum un bunic și-a inspirat nepotul să iubească albinele
- În Moldova va fi introdus un sistem de returnare a ambalajelor cu compensare financiară
- Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)