Măgdăceşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Măgdăceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 38 km de oraşul Criuleni şi 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Măgdăceşti constituie 4601 oameni. Satul Măgdăceşti este atestat pentru prima dată într-un document datat cu 9 martie 1529.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport

![]() |

Compensaţii la căldură pentru persoanele cu venitul lunar de 3000 de lei
Persoanele care au avut un venit mediu lunar ce nu a depăşit suma de trei mii lei în ultimul an calendaristic pot beneficia de compensaţii la plata resurselor energetice în sezonul 2016 – 2017. O decizie în acest sens a adoptat Consiliul municipal Chişinău (CMC).
Persoanele care au beneficiat de compensaţii în perioada rece 2015 – 2016 trebuie să depună cereri de confirmare, prin care să demonstreze că venitul lunar este mai mic de trei mii lei pentru fiecare membru al familiei. Persoanele care nu au beneficiat de compensaţii pînă acum trebuie să înainteze o cerere-tip de acordare a compensaţiilor persoanelor defavorizate.
Mărimea compensaţiilor este de 40% din factura lunară pentru agentul termic livrat centralizat. Pentru familiile care se încălzesc cu gaze, lemne sau cărbune compensaţia este de 450 de lei, iar în cazul pensionarilor solitari – 900 de lei.
Cererile pentru acordarea compensaţiei pot fi depuse pînă la încheierea sezonului de termoficare. Pînă la aprobarea cererii de către Primărie, persoanele care consideră că urmează să beneficieze de compensaţii vor achita iniţial doar 60% din suma indicată în factură.
Cererile privind compensarea cheltuielilor se depun la: Întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ nr. 1 - 23 (ÎMGFL), indiferent de forma de proprietate a fondului locativ, de către cetăţenii care locuiesc în sectoarele Botanica, Centru, Rîşcani şi Buiucani ale municipiului Chişinău, la gestionarii fondului locativ sau Pretura sectorului Ciocana de către cetăţenii care locuiesc în acest sector; la Primăriile oraşelor, satelor (comunelor) din componenţa municipiului Chişinău, de către cetăţenii din teritoriile respective.
Cererile-tip de acordare a compensaţiei, vor fi însoţite, după caz, de următoarele acte: buletinul de identitate (copie), adeverinţa de naştere a copiilor (copie), certificatul de căsătorie (copie), certificatul despre componenţa familiei, certificatul privind componenţa familiei, eliberat de către gestionarul fondului locativ sau primăriile oraşelor, satelor( comunelor) din componenţa municipiului Chişinău, certificatul privind suprafaţa locuinţei (casei) şi/sau tipul de încălzire şi alte servicii de care beneficiază solicitantul, eliberat de întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ sau de primărie, de cooperativele pentru construcţii de locuinţe, asociaţiile de locatari ai apartamentelor privatizate, de întreprinderile ce au la balanţă fond locativ şi cămine, facturile despre plata serviciilor comunale pe ultima lună până la depunerea cererii (copii), extrasul din contul personal sau cartea de imobil, alte documente ce confirmă necesitatea compensării cheltuielilor şi statutul de familie defavorizată social.
Odată cu depunerea cererii privind acordarea compensaţiei, potenţialii beneficiari vor prezenta, pe lângă lista actelor necesare, şi certificatul privind salariul pentru ultimele 12 luni, eliberat de la locul de muncă pentru persoanele încadrate în cîmpul muncii, iar pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi - copia legitimaţiei sau a certificatului privind mărimea pensiilor. De asemenea, cetăţenii îşi vor da acordul în scris pentru verificarea datelor indicate în cerere.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
Mesaj important pentru cetățenii moldoveni ce urmează să viziteze China
Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©
În atenția cetățenilor R. Moldova în Rusia!
La ce-i trebuie Moldovei gunoiul european?
- Plantele ca tovarăși: cum popoarele indigene văd lumea verde ca ființe vii
- Gălbiorii – un mod natural de detoxifiere a organismului
- Cum să simți recunoștință față de părinți
- Stup de sticlă în loc de computer: cum un bunic și-a inspirat nepotul să iubească albinele
- În Moldova va fi introdus un sistem de returnare a ambalajelor cu compensare financiară
- Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)