Ordăşei este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Ordăşei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de oraşul Teleneşti şi la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916 oameni. Satul Ordășei a fost menționat documentar în anul 1640.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport

![]() |

Spațiile verzi de la Poșta Veche, distruse pe timp de noapte (Video)
Pe locuitorii casei № 1/2 de pe strada Iazului intenționează să-i lipsească de ultimul „colțișor verde" din apropiere.
Proprietarul uneia dintre casele particulare, situate în apropiere, a început construcția neautorizată a unei parcări auto în locul zonei „verzi". „Jertfă" a acaparării zonei verzi a devenit și vice-președintele Fundația pentru Dezvoltare Ecologică «EcoDava» Igor Sîrbu, care locuiește la Poșta Veche. Echipa de filmare a NOI.md. a urmărit desfășurarea „dramei" construcției.
Localnicii sînt indignați de modul în care proprietarii caselor particulare acaparează teritoriile obștești pentru a le utiliza în interese personale. „De-a lungul ultimilor zece ani, proprietarii caselor private au acaparat teritoriile înconjurătoare, care erau spații verzi. Pe acel loc unde pe vremuri se afla stadionul acum este parcare, pe care și-a construit-o un judecător. Vecinul lui, care locuiește peste drum, se pare, a decis să-i urmeze exemplul, construindu-și și el un garaj. Documentele pentru transferul de proprietate al acestor terenuri, așa cum s-a dovedit, au fost realizate cu mari încălcări. Ceea ce demonstrează faptul că acestea au fost întocmite, cum se spune, „pe timp de noapte, în condițiile maximei secretizări".
Igor Sîrbu a enumerat cele mai grave încălcări comise de către proprietarul casei, care a pus ochiul și pe zonele verzi adiacente. „Proprietarul casei nu a primit nici de la „Union Fenosa" o concluzie pozitivă pentru a putea trage pe sub pămînt cabluri subterane noi. Acest lucru nu îi permite să se ocupe de lucrări la pămînt pe terenul în cauză, deoarece acestea pot duce la defecte ale cablurilor electrice, ceea ce s-ar putea solda cu arsuri la localnici. În plus, constructorii, care executau lucrările de construcție aici, nu au la mînă contracte de muncă, lucrează fără documente, care să ateste respectarea tehnicii de securitate. Am descoperit o mulțime de încălcări, dar structurile competente continuă să ne ignore", a rezumat vice-președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică «EcoDava».
O localnică a povestit ce a indignat-o cel mai mult în lucrările neautorizate la pămînt ale vecinului. „Locuim cu familia aici de 26 ani și știm foarte bine că aceasta era singura bucată de pămînt ocupată de un spațiu verde. Recent, am devenit martori ai faptului cum au început să sape o tranșee, după cum s-a dovedit, pentru instalarea unui pilon de suport, de aproximativ cinci metri înălțime. Toate acestea se fac pentru amenajarea unei parcări auto mari. Locuitorii casei noastre sînt împotrivă, desigur. Mulți dintre ei au copii, care nu au unde să se plimbe, în general. Avem intenția să luptăm și să nu admitem continuarea construcției, care ne va lua ultima bucată de spațiu verde", a spus femeia din numele locuitorilor blocului.
Președinte Fundației pentru Dezvoltare Ecologică «EcoDava» Oleg Sclifos a asigurat publicul că organizația va monitoriza continuu situația creată în apropierea casei de pe strada Iazului 1/2, țînînd-o sub control strict. „Noi sîntem categoric împotriva oricăror construcții în locurile „spațiilor verzi" și a zonelor de parc. Acest caz este încă o dovadă a faptului că problema construcțiilor în Chișinău este una destul de profundă. Acesta este doar „vîrful aisbergului", deoarece de cazuri similare se ciocnesc locuitorii din aproape toate sectoarele capitalei", consideră activistul ecologic.
Oleg Sclifos a povestit despre intenția de a-i trage la răspundere pe toți cei implicați în tăierea copacilor din această zonă „verde". „Intenționăm să clarificăm cine a dat permisiunea pentru tăierea copacilor pe acest teren, dar și pentru efectuarea construcțiilor. Este evident că pentru casa vecină această porțiune de teren era unica, pe care puteau să se plimbe cu copiii și familia. Pentru a ne putea numi pe bună dreptate țară europeană, astfel de „spații verzi" ar trebui să fie nu mai puține, ci mai multe. Din păcate, rămîn persoanele publice, pentru care construcția în „spațiile verzi" rămîne în continuare normă. Și Fundația «EcoDava» intenționează să-i identifice și să-i tragă la răspundere", a conchis președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică «EcoDava».
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
Mesaj important pentru cetățenii moldoveni ce urmează să viziteze China
- Ecologia mitului: cum poveștile transmit cunoștințe despre natură
- Nancy Turner și școala Pământului Viu: cum știința devine un act de grijă
- Ritualurile pe câmp: etnobiologia codificată în pământ
- Cum s-a transformat un popor de poeți într-un popor de călăi. Despre transformarea culturii japoneze…
- Calendarul naturii: cum ritmurile pământului dau formă tradițiilor
- Ecologia invizibilă: natura pe care o simți cu pielea



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)