Goleni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul se află la o distanţa de 10 km de oraşul Edineţ şi la 210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1239 de oameni. Prima atestare documentară a satului Goleni datează din anul 1575, cînd Petru vioevod vindea lui Ion Golăi mare logofăt un loc de sat pe rîul Ciuhur.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
Chişinăul fără stăpîn a fost lăsat prădării
Autorităţile capitalei într-atît au lăsat fără control procesul de eliberare a autorizaţiilor pentru construcţii, încît acum încearcă să-i convingă pe chişinăuieni de intenţiile sale de a face acest sistem transparent.
Tema principală a şedinţei operative la Primărie – construcţiile neautorizate. Deja prea multe scandaluri în jurul acestora au loc în ultimul timp. Proiectul dubios de construcţie a necropolei, care a discreditat ideea excelentă a primarului general de ridicare a copiei Catedralei Sf. Sofia din Istanbul, terase construite ilegal, care acum încurcă la lărgirea str. Alecu Russo şi multe altele. Iar la acestea se adaugă şi incendiul din cafeneaua centrală al centrului comercial Sun Sity, pe care ministrul de interne Dorin Recean a numit-o neautorizată. Autorităţile locale au pus punctele pe I – cafeneaua lucra legal, cu toate documentele în regulă.
Să fie controlaţi toţi!
Din cauza incendiul de la Sun Sity, pînă la 1 decembrie vor fi verificate toate localurile din capitală. O comisie specială va verifica securitatea anti-incendiară. Indicaţia a fost dată de primarul general la şedinţa serviciilor municipale.
În cadrul Departamentului Situaţii Excepţionale au confirmat că motivul incendiului a fost un scurt-circuit. „Alte motive nu au fost depistate, – a spus la şedinţă şeful Departamentului, Iurie Guştiuc. A fost o consecinţă a suprasolicitării reţelei electrice, după ce cablurile s-au supraîncălzit şi s-au topit, ceea ce a şi aprins suprafaţa din plastic, iar focul s-a răspîndit în toată cafeneaua”.
Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, carcasa clădirii centrului comercial nu a fost afectată. Grozavu, de asemenea, a declarat că localul avea toate actele în regulă. „Construcţia a fost proiectată conform tuturor normelor şi standardelor. Anterior, acesta a fost un pasaj de trecere, însă nu se folosea şi a fost transformat în cafenea”.
La rîndul său, primarul capitalei a remarcat că, în fiecare an, în centrul Chişinăului, au loc incendii de proporţii din cauza neatenţiei şi „goanei după profit, în urma căreia se ignorează normele elementare. Aceasta trebuie prevenit”.
Potrivit datelor oficiale, săptămîna trecută, în municipiul Chișinău au avut loc 20 de incendii, în urma cărora în Cricova a decedat o persoană. Pagubele incendiului de la Sun City se estimează la 2 milioane de lei.
Oraşul fără stăpîn a fost lăsat prădării
Autorităţile locale întîmpină dificultăţi serioase şi la lărgirea străzii Alecu Russo. Din cauza acţiunilor nechibzuite ale Primăriei, un agent economic a construit o terasă practic pe trotuar. Săptămîna trecută, autorităţile locale aveau la mînă decizia judecăţii, potrivit căreia construcţia putea fi demontată. Însă autorităţile au aşteptat pînă cînd agentul economic (Estodor Com) a depus o plîngere la Curtea de Apel, care, la rîndul său, a interzis demolarea construcţiei. Decizia este finală şi nu poate fi revăzută. Acum, administraţia oraşului nici nu ştie cum să continue lucrările. Nistor Grozavu a declarat la şedinţă că Primărie nu are de gînd să se supună deciziei judecăţii şi va întreprinde toate măsurile pentru a stopa construcţia. Iar Dorin Chirtoacă a cerut de la subalterni să elaboreze, n cel mai scurt timp, modificări la legislaţie, care să permită primăriei să demoleze construcţiile neautorizate, fără a aştepta cînd proprietarii vor apela în judecată. Astăzi, municipalitatea nu are aceste pîrghii. Chiar şi amenzile sunt aplicate de către Inspecţia de Stat în Construcţii.
Dar şi aceasta, potrivit autorităţilor, nu poate opri debandada. Astfel, amenda pentru o construcţie neautorizată constituie 2000 de lei pentru persoane fizice şi 8000 de lei pentru cele juridice.
Apropo, în bugetul municipal sunt prevăzute surse pentru demolarea acestora, însă banii nu pot fi folosiţi.
În Primărie mult s-au indignat cum a fost posibilă legalizarea unei construcţii pe terenul care aparţine oraşului. „Cînd pămîntul aparţine municipiului, nu înţeleg de ce mai avem nevoie de decizia judecăţii? – spune Nistor Grozavu. – Paradox. Noi, proprietarii, suntem obligaţi să nu atingem acest teren.
Sunt haioşi aceşti funcţionari, se creează impresia că ei nici nu înţeleg ce aberaţii îndrugă în faţa publicului buimăcit de atîta neprofesionalism. La început ei împart în stînga şi-n dreapta proprietatea, se poate de presupus că nu în detrimentul său. Iar apoi dau din mîini, demonstrativ se miră şi propun şi mai departe să se acţioneze şi mai puţin legal, deoarece „noi suntem proprietari”. Cine sunt proprietarii? Funcţionarii municipali? Încă primarului nu i-a plăcut faptul că Direcţia arhitectură, căreia i-a fost încredinţată pregătirii şi plasării pe site-ul Primăriei a paşapoartelor electronice tuturor construcţiilor ridicate în Chișinău, nu se gărbelte să facă acest lucru. Primarul deja a declarat că transparenţa acestui proces va permite să se cunoască cu precizie cîte obiective se ridică în capitală cu autorizaţie şi cîte fără.
Însă arhitectul şef al capitalei, Radu Blaj, afirmă că este un proces complicat. S-a dovedit că multe proiecte sunt realizate „ cu creionul”! Şi ca să fie trecute în varianta electronică este nevoie de timp şi de programe de licenţiate corespunzătoare. La rîndul său, Nistor Grozavu a adăugat că legea nu obligă persoanele fizice sau agenţi economici să facă publice documentele permisive şi proiectele pentru construcţii, din care motiv ei pot refuza.
Dar primarul insista şi a devenit clar unde el bate – la etapa actuală el trebuie să se îndreptăţească în faţa chişinăuienilor pentru eşuarea ideii fix cu construcţia catedralei. Edilul a declarat că „doar transparenţa va permite, în viitor, să se evite asemenea înşelăciuni ca în cazul proiectului de edificare a unei necropole în subsolul Catedralei Sf. Sofia”. Radu Blaj, la rîndul său, a replicat că nu este primul caz de schimbare a proiectului după aprobarea lui de dcătre autorităţile locale şi amenzile nu ajută. În rezultat, cei de la Primărie au decis să pregătească un proiect de schimbare a legislaţiei. Potrivit şefului Direcţiei autorizaţi şi disciplină în construcţii, Gheorghe Răilean, unele modificări au fost deja elaborate şi trimise pentru aprobare Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale. Alte propuneri urmează să fie adăugate. Iar pentru ca locuitorii să creadă definitiv în intenţiile bune ale primarului, el public a discutat toate construcţiile din parcul central al capitalei: piaţa de flori de pe str. Bănulescu-Bodoni, cafeneaua amplasată puţin mai sus de piaţă, cafeneaua care a ars la Sun Sity, cinematograful, cafeneaua amplasată pe locul fostului veceu public şi chiar staţia de troleibuz din parc. Potrivit lui, trebuie de pregătit planuri care vor arăta că aceste construcţii nu sunt pe teritoriul zonelor verzi. „Vizual, pare că ele sunt construite anume în parc”.
Funcţionarii orăşeneşti răspundeau la aceste întrebări confuz. S-a dovedit că pînă în 2000, cînd au fost eliberate autorizaţiile pentru aceste obiective, nu existau graniţele exacte ale celor două parcuri centrale. Iar deja după delimitarea graniţelor, autorizaţii de construcţii acolo nu au mai fost eliberate.
Dorin Chirtoacă a cerut Direcţiei spaţii verzi să pregătească planurile pentru toate parcurile din capitală – pînă în 2002 şi după. Însă, ştiind cum se execută indicaţiile primarului, putem să nu ne aşteptăm la soluţionarea grabnică a acestei probleme.
Noul director al Direcţiei comerţ din capitală
La şedinţa operativă a Primăriei a fost prezentat noul, pînă ce interimar, şef al Direcţiei principale comerţ, alimentaţie publică şi servicii, Marcel Zambiţchi. Această funcţie el o va ocupa pînă la desfăşurarea concursului respectiv. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, noul conducător îl va înlocui pe Vladimir Nirca, care a ocupa acest post mai mult de două decenii şi a atins vîrsta de pensionare. „Un aşa domeniu precum comerţul, căruia îi revine mai mult de jumătate din activităţile economice din capitală, trebuie să fie bine organizat, - a declarat Dorin Chirtoacă. – Cred că Zambiţchi va face faţă. Avem mult de lucru şi, în primul rînd, în centrul oraşului trebuie lichidate pieţele”.
Însăşi Marcel Zambiţchi, care este doctor în ştiinţe, a comunicat că, anterior, a lucrat la Academia de Studii Economice şi, în paralel, s-a ocupat cu afaceri.
Absurditatea continuă: zonă pietonală de dragul zonei pietonale
Iniţiativa noii zone pietonale, deschise în week-endul trecut, pe strada Mitropolit Varlaam în perimetrul str. Bulgară şi V.Pîrcălam, a eşuat. Pe stradă au fost puţini pietoni, însă au fost create multiple impedimente în circulaţia transportului. Pe toată zona au fost instalate bariere, iar oamenii erau nevoiţi să le depălească, în special în zona Pieţei Centrale, iar în unele cazuri şi să sară peste ele. Pentru automobilişti semnele de interdicţie nu constituit o barieră, maşinele cîrculînd oricum. Alţii nu aveau de ales – ei duceau marfă la piaţă.
Şeful poliţiei municipale, Silviu Muşuc, a propus ca zona pietonală să fie instituită pe bd. Ştefan cel Mare în perimetrul str. Bănulescu Bodoni şi A.Puşkin sau în perimetrul str. Băndulescu-Bodoni şi Maria Cibotari.
Primarul general la şedinţă a recunoscut că ideea a eşuat, însă a solicitat şefului poliţiei să se abţină de la comentarii. „Primăria nu va renunţa de la proiect. Chestiunea cu strada pietonală intră în competenţa arhitecţilor şi nu a primarului sau oricui altcuiva. Trebuie de dezvoltat această stradă”.
Încălzire la cerere
Multţi chişinăuieni nu sunt de acord cu începerea sezonului de încălzire, în pofida faptului că noaptea este destul de rece. Şeful „Termocom” , Mihai Cernei, a declarat că la căldură au fost conectate 53% din blocuri, dar procesul a fost oprit din cauza nedorinţei locuitorilor.
O altă situaţie este cu datornicii. Ei vor primi căldură doar cînd vor veni gerurile. Acum, la căldură sunt conectaţi consumatorii care au achitat 90% din facturi. Încă 700 de case sunt în lista neagră. „Avem 135 de case unde nivelul de achitare este sub 80% şi 593 de case – sub 90%, - a declarat Cernei. – Noi le vom conecta în ultimul rînd”.
Dorin Chirtoacă, la rîndul său, a cerut ca să se continue conectarea caselor la reţeaua de termoficare.
Primăria cheamă la raport administratorii rutelor de microbuz
Dorin Chirtoacă a decis să se clarifice cu pricina accidentului de la Mereni, unde trenul de pe ruta Chișinău-Moscova a tamponat un microbuz de pe ruta nr.120. În urma accidentului trei pasageri au murit pe loc şi încă unul – pe drum spre spital.
Primarul mult s-a indignat, întrebîndu-se ce făcea microbuzul de rută la Anenii-Noi. „Cum unităţile de transport arendate de companii municipale ajung în sate? Este „calîm” în stil sovietic! Nu respectă regulile circulaţiei rutiere, iar sancţiuni nu-s”.
Potrivit şefului adjunct al Direcţiei transport, Teodor Josan, microbuzul era arendat pentru nuntă. Edilul însă afirmă că administratorii rutelor nu au dreptul să dea în arendă unităţile de transport şi că aceasta este ilegal. El a cerut ca explicaţii pe această temă să fie prezentate la şedinţa următoare a Primăriei chiar de către administratori. Autorităţile locale promit să ia la control strict această chestiune – ai nimerit în aciident, să vii să prezinţi explicaţii publice, dacă veri rămîine în viaţă.
Autorităţile locale elaborează un nou regulament de amplasare a publicităţii
La Primărie intenţionează să lupte cu publicitatea stradală cu caracter personal. Astfel, Radu Blaj consideră că felicitările, declaraţiile de dragoste ş.a. arată inestetic pe panourile publicitare.
La şedinţa operativă el a remarcat că aceste panouri au fost instalate în Chișinău fără autorizaţie. „Noi nu oferit încheieri pentru asemenea standuri. Pînă la instalarea panourilor, agentul economic este obligat să obţină autorizaţie pe fiecare stand de la Direcţia arhitectură, la Centrul de Terminologie şi la Comisia specială a Primăriei. Standurile cu felicitări sunt aduse specialiştilor, însă pentru ele nu se eliberează încheiere. Totuşi, acestea apar pe străzile capitalei. În asemenea cazuri, funcţionarii transmit agenţilor economici scrisori de avertizare, însă acestea nu au efect”.
Totodată, la Primărie spun că Legea cu privire la publicitate poate fi tratată diferit privind instalarea panourilor cu asemenea conţinut. Parcă acestea şi pot fi plasate, dar parcă şi nu. Potrivit lui Radu Blaj, autorităţile lucrează la noul regulament privind amplasarea publicităţii, potrivit căruia, dacă agenţii economici nu vor ţine cont de observaţiile Primăriei, autorităţile vor scoate panoul.
Autor: Olga Zlataia
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
- La Mulți Ani!
- Un anunț important de la Aeroportul Internațional Chișinău
- Anunț important pentru moldovenii din Rusia
- Reținuți pentru migrație ilegală: Cît au cerut ucrainenilor să treacă Nistrul cu barca
- Recomandări pentru călători în perioada sărbătorilor de iarnă
- Schengen doar pe hîrtie: Bulgaria introduce control temporar la granița cu România
- Mii de celebrități prinși cu certificate false de vaccinare
- Piața lemnului din Moldova: amenințări ascunse și soluții
- Filosofia naturii: monumentul cimpanzeului pe Insula Maimuțelor
- Fragment dintr-o carte despre școala lui Șetinin
- Musk este absolut sigur că singularitatea tehnologică va fi atinsă până în anul 2030
- În pădurile din Brazilia a fost fotografiat pentru prima dată un trib izolat, Massako
© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)