Sîngerei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Sîngerei. Amplasat în nordul republicii, pe malul stâng al rîului Ciulucul-Mare, oraşul Sîngerei este situat la o distanţă de 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12667 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Sîngerei datează din anul 1586.
Citeşte mai departe-
Natura şi turismul
- Zonele geografice ale Moldovei
- Rezervaţii
- Resurse acvatice
- Flora şi fauna Moldovei
- Monumente ale naturii
-
Turismul în Moldova
- Sfaturi pentru turişti
- Itinerare turistice
-
Tezaurul turistic al Moldovei
- Orheiul Vechi
- Saharna, raionul Rezina
- Ţipova
- Oraşul Soroca şi satul Cosăuţi
- Satul Chiţcani, raionul Căușeni
- Patru mănăstiri în Codri, raionul Călăraşi
- Catedrala din Drochia
- Complexul natural Rudi-Arioneşti
- Cele patru mănăstiri din preajma Chişinăului − Suruceni, Condriţa, Căpriana, Hîncu
- Curchi şi Hirova – două mănăstiri din Codrii Orheiului
- Calaraşovca-Unguri, Ocniţa
- Dobruşa – Cuhureşti – Japca
- Mărgăritarul Nistrului ‒ Benderul. Atracţiile sale turistice
- Minunile Naslavcei
- Mănăstirile Moldovei
- Mănăstirile Moldovei istorice
- Portrete din drumeţii - oamenii şi faptele lor
- Sărbători, festivaluri, expoziţii, prezentări
- Localitaţile Moldovei și diasporei
Calendarul evenimentelor
Cea de-a 11-ea ediţie a Zilei Naţionale a Vinului, octombrie 2012
În acest an, Ziua Națională a Vinului a avut loc în primul week-end al lunii octombrie și, ca urmare pentru prima oară în ultimii 3 ani s-a desfăşurat pe o vreme însorită, lucru care a bucurat mult şi participanții, și oaspeții. Locul petrecerii acestei sărbători a rămas acelaşi ‒ Centrul Expoziţional al Republicii Moldova.
După partea introductivă succintă, care a constat din luări de cuvînt ai membrilor delegației guvernului și ai liderilor industriei, a început concertul formaţiilor populare, au evoluat atît cele ale profesioniştilor , cît și cele deamatori, concert care a durat pînă seara tîrziu. Printre surprizele sărbătorii trebuie să remarcăm participarea la expoziţie a firmei „Kvint” de pe malul stîng al Nistrului, este prima apariţie a acesteia la evenimentul dat. În total, am numărat mai mult de 30 de companii mari din toate colţurile Republicii Moldova, care au prezentat mostre de produse. Erau la expoziţie vinificatori din centrul ţării și de la nord, dar mai ales din sud ‒ începînd cu cei de la Comrat pînă la Taraclia și Purcari.
În fiecare pavilion, conform tradiţiei statornicite deja avea loc degustarea gratuită a băuturilor prezentate, iar doritori, care să profite de acest cadou erau fost foarte mulţi. Mai mult decît atît, ne-a atras atenţia faptul cît de mulți oameni cumpărau cunoscutele vinuri moldovenești de la expoziţie. Motivul este simplu ‒ în primul rînd, preţurile la expoziţie erau mai joase decît în magazine, iar în al doilea rînd, oamenii au garanția calităţii direct de la producător.
Au fost, însă, multe acele persoane, care au venit aici cu întreaga familie, nu au băut şi nici n-au cumpărat vinuri, ci s-au plimbat şi s-au bucurat, pur şi simplu, de sărbătoare. Un trenuţ pentru copii frumos decorat circula regulat pe aleile parcului şi nu era deloc ușor să te urci în el pentru că erau foarte mulţi doritori.
Am reușit să fotografiem şi vizitarea sălilor expoziționale de către o întreagă delegaţie parlamentară şi de stat. Aici, trebuie să ne exprimăm compasiunea faţă de aleșii noștri, căci au avut să treacă un test dificil ‒ au trebuit să guste cîte o înghiţitură de vinuri moldoveneşti în fiecare din pavilioanele vizitate.
În apropierea standurilor expoziţionale principale, paralel cu Ziua Vinului au fost montate şi spaţiile comerciale pentru meșteșugurile populare din cadrul tradiţionalului Festival al Meşterilor Populari „Tezaur”. Această expoziție a fost şi ea una de succes, căci erai, literalmente, orbit de abundenţa exponatelor, diversitatea lor, de culorile vii ale acestora.
Chiar de dimineață era foarte aglomerat la sărbătoarea Zilei Naţionale a Vinului, iar spre seară numărul oamenilor a crescut considerabil. După vizitarea expoziției, mulți şi-au dus copiii la caruselul de la „Aventura Parc” ori s-au dus să se plimbe de-a lungul lacului din parcul Valea Morilor. Trebuie să menţionăm, că lacul s-a umplut practic cu apă, iar cheiul arăta foarte frumos, pavat cu gresie și împrejmuit cu un gard forjat. Mai mult, erau începute lucrările de instalare a felinarelor forjate în stilul acelora din secolul al XIX-lea.
Ne-am plimbat şi noi în jurul lacului, deşi fusesem de curînd pe aici, într-un răstimp relativ scurt, urmele lucrărilor de amenajare ale lacului s-au dovedit a fi vizibile. Aşa că, puteţi reveni la publicația noastră „Parcul Valea Morilor”, care este permanent actualizată cu fotografii noi, ce reflectă schimbările de ultimă oră.
Cea de-a 11-ea ediţie a Zilei Naţionale a Vinului - Album foto



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.