Drăguşenii Noi este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Horodca și Dragușenii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1913 oameni. Satul Drăguşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1522.
Read more-
Cuisine
- Traditional food
- Cooking recipes
- Holiday dishes
- Monastic recipes
- Lenten dishes
- Home canning
- Culinary secrets
- Restaurante și magazine moldovenești în străinătate
Calendar of events
Produsele alimentare tradiţionale
Există o legitate în stabilirea modului de trai şi alimentaţia populaţiei, care afirmă, că omul se hrăneşte cu produsele dobîndite din natura spontană şi cu alimentele obţinute în urma promovării unor ocupaţii de bază şi secundare. Respectiv fiecare etnos pe parcursul secolelor îşi organizează modul de gospodărire şi de trai.
Alimentaţia tradiţională ca parte componentă a sistemului vital al unui etnos demonstrează în modul cel mai evident relaţiile reciproce între mediul ecologic natural şi consumatorii de produse. De felul cît de conştient folosesc oamenii bunurile naturii, fiind într-o armonie cu ea, depinde şi abundenţa sau belşugul lor, iar de această legătură depinde vitalitatea şi sănătatea poporului.
Dintre ocupaţiile tradiţionale de obţinere a produselor alimentare ale moldovenilor ne vorbesc istoricii antici, cronicarii, călătorii străini care ne-au vizitat ţara, consemnările morfologice ale denumirilor plantelor cît şi a bucatelor, a vaselor la pregătirea lor etc., care sînt informaţii preţioase pentru a cunoaşte istoria şi modul de trai, cultura alimentară a acestui popor.
Pe parcursul timpului, secole la rînd strămoşii noştri au selectat din mediul natural acele plante, fructe, rădăcini, pomuşoare, frunze etc., care le-au plăcut, le-au convenit şi care au devenit componente ale alimentaţiei.
În vederea stabilirii particularităţilor etnice ale alimentaţiei populaţiei autohtone de la Est de Carpați, începînd cu perioadele îndepărtate, este raţional şi logic a stabili produsele alimentare de care s-au folosit strămoşii noştri. Aplicînd metoda cercetărilor în retrospectivă putem urmări evoluţia, caracterul produselor şi a culturii alimentare.
Produse alimentare, culese din natură spontană
Pescuitul, vînatul – îndeletniciri de dobîndire a hranei
Albinăritul
Produse cerealiere
Produse legumicole, păstăioase şi bostănoase
Produse alimentare animaliere
Produse viticole şi pomicole



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.