Bleşteni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Bleşteni şi Volodeni. Satul Bleşteni se află la o distanță de 12 km sud-vest de Edineţ, la 17 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 214 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 998 de oameni. Este menţionat pentru prima dată în documentul datat cu 19 mai 1575, cu numele Blişceanăuţi, ţinutul Hotin.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Decizia irevocabilă a CSJ care pune punct în dosarul Mînzat
Avocatul Valerian Mînzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare.
Ieri, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mînzat, ceea ce înseamnă că acesta a epuizat toate căile naționale care-i oferă posibilitatea să conteste sentința prin care a fost trimis după gratii pentru nouă ani, fiind găsit vinovat de faptul că, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig", au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie.
„Recursurile sunt vădit neîntemeiate. Pronunțarea integrală la 28.03.2018", scriu judecătorii plenului Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție.
Valerian Mînzat a fost încătușat și trimis după gratii în mai 2017, după ce sentința cu nouă ani de închisoare pe numele acestuia, pronunțată în mai 2015 de fosta Judecătorie a sectorului Rîșcani, a devenit executorie, fiind menținută de Curtea de Apel Chișinău. La 8 august 2017, Colegiul Penal al CSJ a respins recursul avocaților lui Valerian Mînzat, sentința de condamnare la 9 ani de închisoare pe numele său devenind astfel definitivă și irevocabilă.
Recent, întrebat despre condițiile de detenție în care sunt ținuți Valerian Mînzat și ex-premierul Vlad Filat, directorul Departamenului Instituții Penitenciare (DIP) al MAI, Aureliu Suhan, declara că sunt satisfăcătoare.
„Nu am avut ocazia să merg în celulele în care se dețin aceste două persoane, dar vreau să vă zic cu toată responsabilitatea că ei beneficiază de condiții normale, adecvate, care satisfac necesitățile de detenție. Celulele sunt dotate cu minimum necesar, este acces la informație prin biblioteca penitenciarului, prin radio și televizor. Condițiile sanitare sunt satisfăcătoare. Nu numai acești deținuți, dar inclusiv ei, sunt vizitați de mai mulți reprezentanți ai organelor internaționale, inclusiv de avocatul poporului. Considerăm că facem față condițiilor minime de detenție și de asigurare a drepturilor omului", a punctat șeful DIP.
Avocatul a figurat și într-un alt dosar penal pentru escocherie. La 2 februarie anul trecut, acesta a fost reţinut de ofiţerii CNA pentru că ar fi estorcat de la o femeie, prin înşelăciune şi abuz de încredere, 20 000 de euro pentru a-i soluţiona o problemă legată de urgentarea transferării soţului acesteia dintr-un penitenciar din Rusia în unul din R. Moldova. Avocatul nu s-ar fi ţinut de cuvînt şi ar fi încercat să se ascundă de femeie pentru a nu-i restitui banii, dar a fost denunţat. La 9 iunie 2017, Valerian Mînzat s-a ales doar cu o amendă în valoare de 75 de mii de lei, asta pentru că a recunoscut integral învinuirile și probele procurorilor, a colaborat cu ancheta și a întors fostei cliente restul banilor ce i-au fost achitați.
Valerian Mînzat a ajuns în atenția opiniei publice în 2013, atunci cînd i-a dăruit soției sale de 8 Martie un Porche de 45 de mii de euro, afișînd cadoul pe internet. Anterior, Valerian Mînzat a fost desemnat de Uniunea Avocaţilor din R. Moldova pentru a participa în calitate de membru cu drept de vot la procesul de Reformă a Justiţiei Penale pentru anii 2011 — 2016.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
Mesaj important pentru cetățenii moldoveni ce urmează să viziteze China
Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©
În atenția cetățenilor R. Moldova în Rusia!
La ce-i trebuie Moldovei gunoiul european?
- Plantele ca tovarăși: cum popoarele indigene văd lumea verde ca ființe vii
- Gălbiorii – un mod natural de detoxifiere a organismului
- Cum să simți recunoștință față de părinți
- Stup de sticlă în loc de computer: cum un bunic și-a inspirat nepotul să iubească albinele
- În Moldova va fi introdus un sistem de returnare a ambalajelor cu compensare financiară
- Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)