Dolna este un sat şi comună din raionul Străşeni. Dolna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1155 de oameni. Satul Dolna a fost menționat documentar în anul 1618.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Foto: Shutterstock.com |
Aceste obiceiuri la culcare te vor face fericit dimineata
Exista alta modalitate mai buna pentru a incepe ziua decat sa fii fericit si bine odihnit? Din nefericire stilul de viata modern, in care fiecare vrea sa fie recompensat pe loc precum si rapiditatea cu care se desfasoara toate lucrurile interfereaza cu un somn bun de noapte.
Iar somnul este arma secreta a oamenilor. Nu exista niciun aspect din viata umana care sa nu fie afectat de somn. Calitatea performantelor fizice, mentale si emotionale depind de calitatea somnului.
Exista o multime de obiceiuri care te pot ajuta sa fii mai fericit dimineata de dimineata.
Iata 11 atitudini si obiceiuri pe care ar trebui sa le implementezi in rutina de noapte, conform powerofpositivity.com. Foloseste-le pentru a stabili un ritual care sa favorizeze somnul si permite celui mai fericit eu al tau sa iasa la iveala atunci cand te trezesti dimineata.
1. Tine un jurnal
Atunci cand scrii intr-un jurnal te eliberezi de gandurile care te-ar fi impiedicat sa te relaxezi si sa scapi de stresul de peste zi. Scrie pe caiet doar ceea ce te preocupa in acel moment. Tine jurnalul langa pat ca atunci cand gandurile care nu te lasa sa dormi sa le poti trece imediat pe hartie.
2. Respira
Andrew Weil, fondatorul si directorul the Arizona Center for Integrative Medicine si profesor de medicina la Universitatea of Arizona spun: „Insomnia persistenta devine o obisnuinta odata cu inaintarea in varsta". Omul de stiinta sugereaza metoda de respiratie 4-7-8 pentru relaxarea in pat.
Inspira pe nas timp de patru secunde. Tine-ti respiratia timp de sapte secunde, apoi exprira pe durata a opt secunde. Repeta pana cand simti ca incepi sa te relaxezi.
3. Renunta sa treci in revista lucrurile pe care le ai de facut in ziua urmatoare
Pare ca iti vin cele mai bune idei atunci cand esti in pat si de aceea ar fi indicat sa te mai gandesti inca o data la ce ai de facut maine. Insa toate aceste „zgomote" din cap sunt rezultatul unei zile stresante si a lipsei controlului asupra propriilor ganduri.
Oamenii sunt bombardati cu informatie si de aceea este important sa inveti cum sa o gestionezi. O sugestie este ca la finalul zilei sa iti faci o lista cu ceea ce ai de facut a doua zi, apoi sa iei lista si sa o pui in jurnalul de langa pat. Daca iti aduci aminte de ceva acum o poti trece rapid pe foaie. La fel poti face si daca iti vine o idee grozava. Apoi este timpul sa lasi totul si sa te relaxezi.
4. Reflecteaza asupra zilei
Atunci cand auzi „reflecteaza asupra zilei" probabil ca te gandesti la exprimarea gratitudinei. Si da, ar trebui sa te gandesti la lucrurile bune care ti s-au intamplat in timpul zilei, insa ar trebui sa arunci „o privire" si asupra celor mai putin fericite. Pana la urma si ele fac parte din viata si este normal sa fii constient de ele pentru a invata lucrurile de care ai nevoie pentru a evolua.
5. Pune-ti aceste trei intrebari la finalul zilei
a) Ce lucruri bune s-au intamplat azi?
b) Ce lucrurile rele s-au petrecut azi?
c) Sunt capabil sa ma iert si sa trec mai departe?
Te poti gandi la aceste lucruri ori le poti scrie in jurnal. Scopul este sa procesezi evenimentele zilei. Sfarseste reflectia legat de modul in care ai interactionat cu ceilalti oameni de-alungul zilei. Ce modalitate mai bune de ati incheia ziua reflectand asupra zambetelor, bunatatii si dragostei.
6. Schimba-ti gandurile legate de somn
In timp ce te indrepti spre pat, te-ai gandit vreodata, „Sunt atat de obosit incat n-o sa ma pot odihni deloc". Ori poate ai spus vreodata ceva de genul, „Am doar sase ore de somn si nu sunt suficiente penru a ma pune pe picioare".
Gandurile iti pot determina destinul. Daca consideri ca vei avea probleme cu somnul atunci sunt sanse mari sa experimentezi asta. Mai bine schimba-ti gandurile in unele mai pozitive ca de exemplu: „O sa ma simt odihnit si plin de energie dimineata" sau „Voi dormi profund in aceasta noapte".
Intotdeauna fii atent sa ai ganduri pozitive legate de somn.
7. Scapa de albastru
Scoate toate luminile albastre din dormitor intrucat s-a demonstrat ca interfereaza cu somnul. Asadar, scapa de alarmele electrice si de luminile difuze de noapte. Mai mult, nu tine niciodata in dormitor telefoanele, laptop-ul ori tableta.
8. Intoarce ceasul cu spatele
Atunci cand te vei uita la el vei incepe sa fii ingrijorat de cat de putin timp mai ai de stat in pat. Prin urmare, intoarce ceasul cu spatele astfel incat sa nu vezi cat este ora.
9. Aranjaza un loc diferit de somn pentru animalul de companie
Animalele de companie sunt agitate si te pot impiedica sa dormi. In plus, pot aduce in pat diverse lucruri la care tu sa fii alergic, iar stranutul este cea mai sigura modalitate de a avea o noapte alba.
10. Apeleaza la ceasul interior
Incearca sa mergi la culcare si sa te trezesti la aceeasi ora zi de zi. Chiar si in weekend. Odata ce ceasul biologic este pornit, iti va fi mai usor sa adormi.
11. Mananca usor si bea putin noaptea
Mancarurile multe si grele pun la lucru sistemul digestiv si in acest caz organismul va avea dificultati in a se odihni noaptea. Si poate ca alcoolul te va adormi mai repede, insa dupa ce efectele sale vor trece te vei trezi frecvent in timpul noptii.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
Declarația călătorului: Ce este și cînd trebuie completată
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
- Primăria Codru, despre situația arborelui secular: Vom interveni după respectarea tuturor proceduril…
- Ecologia mitului: cum poveștile transmit cunoștințe despre natură
- Nancy Turner și școala Pământului Viu: cum știința devine un act de grijă
- Ritualurile pe câmp: etnobiologia codificată în pământ
- Cum s-a transformat un popor de poeți într-un popor de călăi. Despre transformarea culturii japoneze…
- Calendarul naturii: cum ritmurile pământului dau formă tradițiilor



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)