Ciuciuieni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brejeni și Ciuciuieni. Localitatea este aşezată pe malul stîng al rîuleţului Ciulucul de Mijloc, la 11 km sud de oraşul Sîngerei şi la 102 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 947 de oameni. Satul Ciuciuieni a fost menționat documentar în anul 1647.
Citeşte mai departe- Cinematografia
Calendarul evenimentelor
Filmul de popularizare a ştiinţei
Filmul de popularizare a ştiinţei, e menit să explice într-o formă accesibilă maselor largi de telespectatori fenomene ştiinţifice complicate dar şi să ajute oamenii să-şi lărgească cunoştinţele referitor la diferite aspecte ale vieţii cotidiene: prevenirea bolilor, siguranţa în cazurile de incendiu, inundaţii, securităţii traficului etc.
Filmele de popularizare a ştiinţei pot fi documentare, dar pot fi şi artistice (în interpretarea actorilor), mai ales în ceea ce priveşte propagarea regulilor de circulaţie, securitatea antiincendiară, prevenirea diferitor bolilor. În acest sens, subiectele interpretate de către actori, uneori renumiţi, ajută telespectatorul să însuşească mai bine conţinutul unui film de popularizare a ştiinţei. Adesea, pentru a demonstra telespectatorului cît mai clar o problemă ştiinţifică, se utilizează desenele animate, care ne permit să pătrundem mai adînc în esenţa subiectului ştiinţific cum ar fi, de exemplu, procesele, care au loc în spaţiul cosmic.
Filmele de popularizare a ştiinţei, sînt realizate la comanda anumitor ministere şi departamente la studiourile de filme, care finanţează producerea lor. De cele mai dese ori în calitate de comanditar al filmelor de popularizare a ştiinţei figurează Ministerul Sănătăţii, Inspectoratul Antiincendiar, Ministerul Afacerilor Interne (Poliţia rutieră) şi Departamentele Resurse Naturale.
Filmele de popularizare a ştiinţei adesea sînt produse cu implicarea actorilor, iar regizorii, care au studiat la facultate specialitatea „filmul de popularizare a ştiinţei” în practica sa de mai departe încep să producă filme artistice. Astfel au procedat regizorii moldoveni Vasile Pascaru şi Valeriu Jereghi, care au absolvit la timpul său atelierele de film de popularizare a ştiinţei la VGIK.
La studiourile mici, precum e studioul „Moldova-film”, regizorii filmelor documentare lucrează adesea şi asupra filmelor ştiinţifice, dar şi vice-versa, regizorii filmelor ştiinţifico-populare creează pelicule documentare, periodic şi regizorii filmelor artistice. De exemplu, Emil Loteanu între filmările peliculelor artistice a regizat cîteva schiţe-portrete „Academicianul Tarasevici”, „Svetlana Toma”, „Grigore Grigoriu”, „Frescă pe alb” (despre cîntăreaţa Maria Sarabaş).



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.