Pervomaiscoe este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sergheuca și Pervomaiscoe. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Drochia și la 191 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 814 oameni. Satul Pervomaiscoe a fost menționat documentar în anul 1884.
Citeşte mai departe- Cinematografia
Calendarul evenimentelor
- 17 noiembrie 2010
- 19994
- 0
Scenarişti
Noţiunea de scenarist este de obicei utilizată doar referitor la filme, deşi scenariile se scriu şi pentru alte genuri de spectacole de divertisment, căci fiecare dintre ele implică o anumită ordine şi succesiune de acţiuni, astfel încît în ultimii ani în vogă este conceptul de dramaturg de cinema.
Dramaturgia, ca modalitate de a transmite cititorului, spectatorului o anumită acţiune - tragică, dramatică, satirică sau de oricare alt fel, există de mai multe milenii, astfel încît cinematografia, cînd şi-a găsit limbajul propriu de exprimare, a preluat aproape toate genurile de dramaturgie, existente anterior, a inventat altele noi, reieşind din posibilităţile sale tehnice.
Discuţiile din mediul literar cu privire la întrebarea, ce înseamnă dramaturgia filmului nu încetează pînă în prezent, prin ce se deosebeşte o piesa de teatru de proza obişnuită. Într-adevăr, mai multe dintre operele în proză sau chiar în poezie pot fi uşor transformate într-un scenariu cinematografic, iar altele - nu. Trucul constă în faptul, că pentru teatru şi în special pentru filme, textul trebuie să conţină descrierea unor imagini vizibile.
Este cunoscut faptul că A. S. Puşkin scria poezii şi proză cu mult înainte de începerea erei cinematografice, însă anume creaţia sa este adusă, de către maeștrii care instruiesc studenţii la Institutul de Cinematografie din Rusia (VGIK), drept exemplu de literatură compatibilă cu cinematografia. Un exemplu clasic, în acest sens, este prelegerea lui M. Romm, ţinută în faţa viitorilor regizori de film, prelegere, în care e citată poezia lui A. S. Puşkin, care conţine descrierea sălii de teatru înaintea spectacolului, anume aceasta este utilizată pentru exemplificarea scenariului, dar şi conceptului regizoral. „Teatrul este plin deja ...” „ Lojele strălucesc ...” „Parterul, fotoliile - totul e-în fierbere...” „O mare de aplauze nerăbdătoare…” „Fluturînd cortina, freamătă.” Aici orice pasaj literar poate fi luat drept cadru cinematografic:
„Teatrul este plin deja ...” - Planul general al sălii de spectacole, spectatorii sînt deja aşezaţi la locurile lor. „Lojele strălucesc…” Planul mediu cu o panoramă a lojelor de teatru. „Parterul si fotoliile – totul e-n fierbere ...” - panorama spectatorilor din sala teatrului . „O mare de aplauze ale studenţilor nerăbdători...", care cer să înceapă cît mai curînd spectacolul - un plan mediu îndepărtat. „Fluturînd cortina freamătă” – camera se roteşte la 180 ° şi putem vedea cum se ridică cortina.
Astfel de pasaje sînt foarte multe şi în poezia, şi în proza lui Puşkin, nemaivorbind despre „Micile tragedii”. Nu întâmplător aproape toate operele lui Puşkin sunt ecranizate. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre piesele de teatru şi proza lui A. P. Cehov.
Un scenariu necesar nu numai pentru filme de lung metraj, ci şi pentru schiţele documentare, filme de popularizare a ştiinţei şi cele didactice, nemaivorbind de filmele cu desene animate.
Cum s-a format activul de autori ai cinematografiei autohtone, iar mai tîrziu cel de televiziune? De unde se inspira cinematograful pentru a găsi subiecte şi teme pentru a le ecraniza? Nu era pe atunci nici VGIK-ul, nici Cursurile Superioare pentru Scenarişti, unde lecţiile să fie ţinute de către maeștrii ecranului cu renume. Iniţial totul a evoluat spontan şi haotic. În cinematografiile în curs de formare acest proces are loc pînă în prezent. Este bine atunci, cînd o ţară are tradiţii seculare, sau chiar milenare, care îşi au rădăcinile în antichitate. Subiectele scurte se iau uneori direct din spectacolele de estradă. În astfel de ţări precum Grecia, Italia, Franţa, care au un patrimoniu literar bogat, scenariştii au avut de unde învăţa. În ţările cu o istorie mai recentă aceste procese au avut loc în mod diferit. Aici, procesul de învăţare a măiestriei de scenarist decurgea, practic, paralel cu dezvoltarea literaturii, se utiliza experienţa statelor europene şi la scrierea scenariilor se implicau operatorii şi scenariştii veniţi din alte ţări.
În fosta noastră ţară comună, procesul de învăţare al artei de a face filme era mult mai organizat, prin intermediul Institutului Unional de Stat de Cinematografie, acolo scriitorii tineri din Moldova studiau cinematografia, precum şi la Cursurile Superioare de Regie şi Scenaristică, de pe lîngă Uniunea Cineaştilor din URSS. Astfel au apărut cinematografiile în aproape toate fostele republici sovietice. De exemplu, la început maeştrii tineri din Moldova au fost ajutaţi de astfel de dramaturgi de cinema cu experienţă, precum M. Papava, I. Prut şi alţii.
Colectivul de autori ai filmului documentar s-a format în mare măsură din rîndul scriitorilor şi poeţilor tineri talentaţi, dar şi jurnaliştilor, care au avut deja o anumită experienţă de lucru la radio şi televiziune. Paralel cu studioul „Moldova-film” s-a dezvoltat cu succes şi filmul televizat de la studioul „Telefilm-Chişinau”.
După ce au obţinut o experienţă anumită pe platourile de filmare, în ce priveşte scenaristica, mai ales aceea care ţinea de schiţele documentare, la studio au început să vină cei mai capabili operatori, regizori, actori, iar în filmul animat - şi pictori.
Această metodă de formare a cadrelor pentru scenaristică nu este deloc originală. La Hollywood, de exemplu, editorii de film, asistenţii regizorului şi reprezentanţii altor profesii cinematografice, deveneau scenarişti. Şi nu este deloc surprinzător. La producerea filmului documentar (de non-ficţiune) de cele mai multe ori în calitate de scenarişti lucrează foştii editori, critici, istorici de film.
La fel cum nu poţi deveni un profesionist adevărat, fără să tragi adînc în piept aerul din culise, tot astfel nu poţi deveni un cineast adevărat, precum spunea V. Şukşin, „fără ca să te fierbi în cazanul de la studio”, fără ca să studiezi în detaliu întregul proces de filmare de la A la Z.
În lista propusă cu sute de nume, care figurează în genericul filmelor realizate la studiourile „Moldova-film” şi „Telefilm-Chisinau”, nu putem afirma cu certitudine, că toate aceste persoane sînt profesioniste în domeniul scenaristicii, însă aproape fiecare, cu excepţia cîtorva critici de filme şi traducători, au scris cel puţin cîte un scenariu pentru o schiţă documentară sau cîte un subiect pentru revista cinematografică „Usturici”, unde o schiţă de 2 – 3 minute putea servi drept subiect pentru un film documentar.
Pentru comoditate, ca să înţelegem „Cine şi ce este” dintre autorii prezentaţi, propunem următoarele abrevieri ale profesiilor de bază ale autorilor: Scr.- scriitor, Scen. – scenarist, Red. - Redactor, J - jurnalist, C - critic de film, P - pictor, T - Traducător, Muz. - Muzicolog, Reg. - Regizor. Uneori, o persoană are mai multe însemnări: Scen.Red. - scenarist şi redactor.
Personalităţi
-
Scenarişti | Scenarişti
- Agadjanean Rafael
- Alexeev Vitalii
- Andon Victor
- Andreev Constantin
- Apostol Tudor
- Balan Iurie
- Banciu Lidia
- Bătrînu Nicolai
- Bauh Efrem
- Bejenaru Olga
- Belîh Evgenii
- Berbecaru Gheorghe
- Berenştein Naum
- Beşleagă Vladimir
- Bezrodnîi Dmitrii
- Bîrca Constantin
- Botica Gheorghe
- Boţu Pavel
- Brescanu (Vahnina) Galina
- Brodski Alexandr
- Bucov Emilian
- Burac Andrei
- Burghiu Iacob
- Busuioc Aureliu
- Busuioc Ion
- Busuioc Leonid
- Butîliskaia Irina
- Cabanov Vladimir
- Canna Ion
- Cazacov Victor
- Cibotaru Arhip
- Cibotaru Simion
- Ciobanu Constantin
- Ciocanu Anatolie
- Ciocoi Gheorghe
- Ciocoi Valerian
- Ciornîi Ion
- Circov Vadim
- Circova Zinaida
- Ciubaşenco Alexei
- Ciubucciu Vlad
- Coidan Sergiu
- Condrea Constantin
- Conţevici Oleg
- Conunov Alexandru
- Cosmescu Alexandru
- Coţofan Vasile
- Coval Dumitru
- Covalov Ivan
- Cruceniuc Petrea
- Culiuc Eugeniu
- Curţ Esfiri
- Cuzuioc Ion
- Dabija Nicolae
- Dănilă Aurelian
- David Eugenia
- Deleanu Liviu
- Diacov Dumitru
- Didîc Parascovia
- Dilevschi Gheorghe
- Dmitrieva Larisa
- Dorofeev Nicolae
- Druţă Ion
- Dudnic Petru
- Dumbrăveanu Andrei
- Dumbrăveanu Victor
- Efremov Valeriu
- Egorov Vsevolod
- Ejov Valentin
- Esinencu Nicolae
- Evladova Ludmila
- Gabunia Evghenii
- Gaisaniuc Iosif
- Gaspas Moisei
- Ghelman Alexandr
- Gheorghiciuc Iuliu
- Gherman Ignat
- Gherţesco Teodor
- Ghibu Nicolae
- Gladkii Alexandru
- Gluşco Nelli
- Golubiţchi Iurii
- Gorlo Anatolii
- Gozdacenco Simion
- Grăjdieru Anton
- Gromov Alexandru
- Halaş Leonid
- Hazin Mihail
- Inin Arcadii
- Iordanov Ivan
- Iţcovici Saul
- Kojemeakin Genadii
- Koltunov Grigore
- Leoşchevici Eleonora
- Lesnea Sanda
- Livşin Moisei
- Maclearschi Mihail
- Maiburov Vasile
- Malarciuc Gheorghe
- Malaşenco Arcadie
- Marandici Boris
- Mardare Avram
- Marian Boris
- Mariaş Ilie
- Marin Gheorghe
- Marinat Alexei
- Meleşenco Mihail
- Melnic Mihail
- Mîndîcanu Valentin
- Mişcenco Lidia
- Moldavschi Alexandr
- Moldovan Solomon
- Molodeanu Pavel
- Mosova Svetlana
- Movilă Boris
- Mucerski Victor
- Musteaţă Bartolomeu
- Mеniuc George
- Olărescu Vlad
- Olicenco Dimitrie
- Olişanschi Vladimir
- Olişevski Rudolf
- Onoprienco Evghenii
- Osetrov Ghenadie
- Osoianu Constantin
- Papava Mihail
- Pasico Simion
- Pavlenco Gheorghe
- Pavliuc Victor
- Pavlovski Oleg
- Petric Leonid
- Plămădeală Ana-Maria
- Poiată Mihai
- Poliuhov Nicolai
- Poliuhova Margareta
- Popa Vasile
- Popov Albert
- Popovici Constantin
- Potov Stanislav
- Proca Ion
- Prohin Victor
- Prut Iosif
- Rabover Ilia
- Racicova Nina
- Racoviţă Gheorghe
- Raţuc Nina
- Reabov Ghelii
- Romanciuc Vasile
- Rudeaghin Ghenadie
- Rusnac Constantin
- Saka Serafim
- Şalimov Eduard
- Şalimova Ala
- Scoarţă Mihail
- Semionov Iurie
- Semionova Iulia
- Severin Vasile
- Şimanovschi Victor
- Şirokii Vasili
- Şleahu (Şleizer) Samson
- Sobor Eugen
- Spinei Vasile
- Spivac Vladlen
- Starostin Pavel
- Stoianov Nico
- Strîmbeanu Andrei
- Subbotin Vladimir
- Sumcă Sergiu
- Tarasenco Larisa
- Tăzlăuanu Valentina
- Tîmсişin Vasili
- Tipa Violeta
- Tolocenco Vasile
- Ţopa Tudor
- Toporcovschi Iacov (Ian)
- Trubeţkoi Boris
- Turea Valeriu
- Uncu Ion
- Valentic Ghenadie
- Vangheli Spiridon
- Vasilache Vasile
- Vatamanu Ion
- Vatavu Mitrofan
- Vdovina Elena
- Vieru Grigore
- Vieru Nicolae
- Vition Iurie
- Volodarschi Eduard
- Zavalistîi Alexandru
- Zbîrciog Vlad
- Producători | Scenarişti
- Regizori | Scenarişti
© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.