Limbenii Vechi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Limbenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Glodeni și la 159 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1861 de oameni. Satul Limbenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1649.
Citeşte mai departe-
Natura şi turismul
- Zonele geografice ale Moldovei
- Rezervaţii
- Resurse acvatice
- Flora şi fauna Moldovei
- Monumente ale naturii
-
Turismul în Moldova
- Sfaturi pentru turişti
- Itinerare turistice
-
Tezaurul turistic al Moldovei
- Orheiul Vechi
- Saharna, raionul Rezina
- Ţipova
- Oraşul Soroca şi satul Cosăuţi
- Satul Chiţcani, raionul Căușeni
- Patru mănăstiri în Codri, raionul Călăraşi
- Catedrala din Drochia
- Complexul natural Rudi-Arioneşti
- Cele patru mănăstiri din preajma Chişinăului − Suruceni, Condriţa, Căpriana, Hîncu
- Curchi şi Hirova – două mănăstiri din Codrii Orheiului
- Calaraşovca-Unguri, Ocniţa
- Dobruşa – Cuhureşti – Japca
- Mărgăritarul Nistrului ‒ Benderul. Atracţiile sale turistice
- Minunile Naslavcei
- Mănăstirile Moldovei
- Mănăstirile Moldovei istorice
- Portrete din drumeţii - oamenii şi faptele lor
- Sărbători, festivaluri, expoziţii, prezentări
- Localitaţile Moldovei și diasporei
Calendarul evenimentelor
Mănăstirea Zamca
![]() |
Foto: paralela45.ro |
Mănăstirea Zamca a fost construită în anul 1606 de armenii refugiați în Moldova încă din secolul al XIV-lea. Ridicată pe un platou din partea de vest a orașului Suceava, construcția ocupă o bună poziție strategică. Complexul este închis cu ziduri de forma unui patrulater neregulat, întărite cu contraforturi interioare și exterioare, fără turnuri de apărare.
Ansamblul arhitectural este format din trei edificii (biserica principală "Sf. Auxentie", turnul-clopotniță de pe latura de est cu o înălțime de 26 metri și o clădire cu paraclis la etaj pe latura de vest, unde se află intrarea în incinta mănăstirii).
După cele mai noi informații, Mănăstirea Zamca a fost construită la începutul secolului al XVII-lea. În mijlocul naosului bisericii "Sf. Auxentie" se află piatra de mormînt a lui Agopșa (Iacob) Vartan, pe care se afla următoarea inscripție: "Aceasta este piatra de mormînt a lui Agopsa, fiul lui Amir (principe), acesta este întemeietorul sfintei biserici, a murit în 1051 (=1602) după era armeană".
Turnul-clopotniță a fost construit în 1606, acest an fiind înscris pe cheia de boltă a arcadei estice a turnului, în mijlocul unei pietre împodobite cu flori.
În secolul al XVII-lea, în clădirea de pe latura de vest a mănăstirii s-a aflat reședința episcopului armean din Moldova. În timpul campaniei antiturcești din anii 1690-1691, Jan Sobieski a invadat pentru a treia oară Moldova, jefuind multe orașe și sate. În toamna anului 1691, la întoarcere din Moldova, el a lasat garnizoane poloneze în mai multe complexe fortificate: Cetatea Neamțului, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Secu și mănăstirea Zamca.
Cu acest prilej, mănăstirea Zamca a fost înconjurată cu un zid de incintă, cu bastioane la colțuri. Tot polonezii au ridicat valul de pămînt ce înconjoară mănăstirea pe laturile de nord, est și sud, între valul de pămînt și zidul de incintă aflîndu-se un șanț. Tot de atunci, probabil, datează și denumirea mănăstirii Zamca, provenită de la termenul polonez "zamek", care înseamnă "cetățuie", “fortificație”, “loc intărit”.
Biserica "Sf. Auxentie" a Mănăstirii Zamca a fost construită din piatră după un plan dreptunghiular, fiind compartimentată în pronaos, naos și altar. Edificiul nu are abside laterale, în locul acestora găsindu-se două contraforturi, de o parte și de alta. În exterior, biserica are o linie arhitectonică simplă. Decorația îmbină elemente de tradiție gotică și clasică cu motive noi, de influență orientală (rozetele).
Se remarcă prezența celor trei altare, după topografia bisericilor armenești, cu un altar central în absida centrală și cu două altare secundare, amplasate în două nișe din perete și prevăzute cu mese de piatră. Catapeteasma a fost înlocuită cu o draperie simplă suspendată de o bîrnă transversală.



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.